Home Színes Az álomotthon 10 fontos tényezője

Az álomotthon 10 fontos tényezője

0
Az álomotthon 10 fontos tényezője
Álomotthon

Az otthonteremtés mindannyiunk álmai között ott szerepel. Az eladó ingatlan kínálatban keresgélve legtöbben igyekszünk az ár és kivitelezés szempontjából is az ideális megoldást megtalálni. Néha érdemes elrugaszkodni az előítéletektől, hiszen sokszor éppen azok a házak, lakások nyerik el leginkább tetszésünket, melyek ilyen vagy olyan szempontból, de biztosan különlegesnek bizonyulnak. Az exkluzív kialakítás és a prémium kategóriát idéző elemek ma már nem tartoznak az elérhetetlen árkategóriába, érdemes tehát ezt is szem előtt tartani vásárlás során. S hogy mégis honnan tudhatjuk, hogy a kiszemelt családi ház valóban az álomotthon lesz?

Nézzünk most tíz olyan szempontot, melyeket mindenképpen megéri átgondolni ingatlanvásárlás alkalmával!

1. Több mint puszta funkcionalitás!

Legtöbben úgy vagyunk a témával kapcsolatban, hogy a leendő otthonnal kapcsolatban konkrét elképzeléseink vannak. Sokak számára a méretes nappali, vagy éppen az otthoni munkavégzést szolgáló dolgozószoba kialakítása a lényeges. Megint mások a gyermekek számára kialakítható külön szobák, vagy a konyha mérete alapján szeretnének dönteni. Fontos azonban tudatosítani, hogy az igazi álomotthon többet nyújt a puszta funkcionalitásnál. Érdemes belelátni az ingatlanba az abban rejlő lehetőségeket és elképzelni, mennyire lesz élhető és élvezhető az.

2. Nem mindegy a lakás környéke!

Hiába tűnik tökéletesnek egy ingatlan, ha a környék nem felel meg az igényeinknek. A ház nem valamiféle különálló sziget, hanem igenis szerves része egy közösségnek. A nyüzsgő belváros, vagy a kihalt erdős táj egyaránt zavaróak lehetnek. Találjuk meg azt a kompromisszumot, amelyet még el tudunk fogadni annak tükrében, mit nyújt maga az ingatlan. Természetesen nem mindegy az sem, megtalálhatóak-e a közelben azok a hivatalok, vásárlási lehetőségek, oktatási intézmények és munkahelyek, melyek a család mindennapjaihoz nélkülözhetetlenek.

3. Elsődleges a méret?

Az ingatlant sokféleképp alakíthatjuk az évek során, de alapterületén nem sikerülhet változtatni. Fontos tehát, hogy gondoljuk át, öt vagy tíz év múlva is megfelel-e majd igényeinknek az elhelyezkedés és a méret. A fekvésen és a méreten túl a kilátás is lényeges, hiszen nap mint nap abban a látványban lesz részünk.

4. Használtat vagy újat?

Eladó lakás keresgélés során talán ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés. Nem állítható egyértelműen, hogy a régi olcsóbb is egyúttal, hiszen számos egyéb tényező is hatással van az ingatlan árakra. Arra azonban lehet számítani, hogy egy használt ingatlan esetében a felújításra mindenképpen költeni kell majd valamennyit.

5. A stílusteremtés művészete

Az otthonteremtés nem pusztán a beköltözésről szól. Akkor érezhetjük igazán jól magunkat a falakon belül, ha a kialakítás és a lakberendezés együttesen tükrözik személyiségünket és ízlésvilágunkat. Érdemes már az előzetes nézelődés alkalmával is a bennünk megbúvó lakberendező szemével tekinteni az egyes helyiségekre.

6. Elegendő hely

Ingatlanvásárlás során meggondolandó, hogy mekkora helyre van szükségünk. Nem csak az élettér és a kényelem szempontjából, hanem a meglévő bútorok és holmik kapcsán is lényeges ez.

7. Nem mindegy az elrendezés

Nem elegendő pusztán az, ha ismerjük a négyzetméterben mérhető alapterületet. Sok múlik ugyanis azon, hogy milyen az egyes helyiségek kialakítása, azok milyen viszonyban vannak egymáshoz és persze mindez mennyiben hozható egyensúlyba a család mindennapi elfoglaltságaival, igényeivel.

8. Ár-érték arányok

Nem kizárt, hogy meg lehet találni álmaink otthonát, de kisebb-nagyobb változtatásokra igenis szükség lehet még az ideális ingatlan esetében is. Amennyiben ezt már a kezdetekkor látjuk, úgy célszerű átgondolni, hogy a vételárral együtt az átalakításra, felújításra szánt összeg megéri-e még számunkra az eladó lakás.

9. Megfontolt döntéshozatal

Az ingatlanvásárlás nem lóverseny. Esetében olyan hosszú távú döntésről van szó, amely egész életminőségünkre rányomhatja a bélyegét. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfontoltságot. Figyeljünk a várható havi költségekre, az ingatlanhoz tartozó rendszerekre is, melyek mellett már a kezdetekkor sem mehetünk el!

10. Okos kompromisszumok

Kompromisszumokra bármikor szükség lehet. Előfordulhat, hogy beleszeretünk egy ingatlanba, de az felújításra szorul. Fontos átlátni, melyek azok a tényezők, amiken változtathatunk, és melyekbe nincsen beleszólásunk. A leendő szomszédok vagy a környék közlekedése olyan területek, amelyek tőlünk függetlenek, ám az otthon nyújtotta kényelemre hatással lehetnek. Körültekintéssel és a megfelelő kompromisszumokkal sikerülhet megtalálni azt az ingatlant, mely méltán nevezhetünk álmaink otthonának.