Az elhanyagolt autóklíma

0
181

Ma már szinte nem találkozunk olyan személyautóval – de még olyan teherautóval és kamionnal sem – amelyben nincs klímaberendezés. Természetesen most nem a 30 évvel ezelőtt gyártott gépjárművekre gondolunk, hanem azokra, amelyek az elmúlt 10 évben kerültek ki a gyártósorról. Ha sokan nem is egyeznek még a klíma használatával – mondván az egy luxuscikk – valljuk be, nem rossz az, ha nem kell belehalnunk a melegbe. Sőt, mivel a klímával a közérzetünkön javíthatunk, ez biztonságunkat is szolgálja, hiszen a koncentráltabb vezetés biztonságosabb utazást von maga után.

Nem mindegy azonban, hogy az a bizonyos klíma megkapta-e/megkapja-e a megfelelő karbantartást. Sokan ugyanis használják az autó klímáját, talán már évek óta minden nyáron bekapcsolják, néha télen is rásegítenek a fűtésre, de nem foglalkoznak a karbantartással, tisztíttatással, cserével. Pedig egészségügyi szempontból sokkal károsabb hatásai lehetnek a az elpiszkolódott klíma használatának, mintha nem használnánk egyáltalán hűtő berendezést. Hogy is van ez akkor az autóklímák – és egyáltalán bármilyen klímák – esetében?

Először is tudnunk kell, hogy mi történik az autóklímával abban az esetben, ha sokáig nem használják, és ha egyáltalán nem foglalkoznak a belső tisztítással. Egyértelmű: ha egy jó ideig nem használjuk az autóklímát, akkor az beporosodik – télen pedig ugye minek kapcsolnánk azt be. Ez azt jelenti, hogy amikor az első melegebb napon beüzemeljük a hűtést, akkor az felkavarja, felkeveri az összes benne megbújó port és a levegőbe, vagyis az autó légterébe, az utastérbe juttatja azt. Talán észre sem vesszük, csak egyszerűen beszívjuk a rengeteg port. Ez nem azt jelenti, hogy egyetlen ilyen alkalmat kell „kibírnunk”, hiszen ez a por folyamatosan áramlik ki a berendezésből, tehát hosszú távon is káros az egészségre.

A másik probléma a különféle mikroorganizmusokban, gombákban és baktériumokban rejlik. Az elhanyagolt klíma, amelyben már a poratkák kényelmesen elhelyezkedtek kiváló otthont nyújt a mikroorganizmusok, baktériumok és élősködők, gombák számára. A használattal ezek az apró, láthatatlan élőlények szintén a levegőbe jutnak és szervezetünkre nagyon károsak.

Ezek mind különféle allegiák kialakulásához és különféle betegségek elterjedéséhez vezethetnek, rendkívül károsak a tüdőre és a bőrre nézve is. Ezért fontos, hogy a klímát használat előtt tisztíttassuk, feltöltessük és ellenőriztessük szakember segítségével.

A szakemberek azt javasolják, hogy minden nyár eleji időszakban ellenőriztessük autóklímánkat, hogy elkerüljük a kellemetlen szituációkat és a káros egészségügyi hatásokat. A klíma elsősorban megfelelő töltöttségű kell hogy legyen, sokan ezt is elfelejtik, hogy nem csak a por miatt, de a töltöttség miatt is szükséges a szakember. A hűtőközeg és a klímagáz szükséges ugyanis a klíma megfelelő működéséhez. Ezt évente pótolni és frissíteni érdemes. Ezt azért is fontos elvégezni, mert a használat során egyszerűen ezek a termékek veszítenek a minőségükből, tehát fontos az újratöltés. A teljesítmény csökkenése mellett olyan kellemetlen, egészségre káros tulajdonságok is jelentkezhetnek, mint a dohos szag, vagy a zajos indulás stb.

A klíma nem csak a töltéssel, de a teljes rendszer tisztításával kell hogy kezdje a nyarat. Ma már olyan klímákkal is találkozhatunk, amelyek képesek a pollent megszűrni. Ez rendkívül hasznos azok számára, akik valamilyen virágporra allergiásak. Ahhoz azonban, hogy ez a funkciója működjön is a klímának a tisztíttatás és a fertőtlenítés, illetve a pollenszűrő cseréje a megoldás.
Láthatjuk, ahhoz, hogy az autóklíma elvégezhesse a neki szánt feladatot, nekünk, a tulajdonosoknak is foglalkoznunk kell vele. Nem kerül nagy fáradtságba ezeket a feladatokat elvégeztetni, ne hagyjuk tehát, hogy az autóklíma okozzon kellemetlen egészségügyi problémákat.