Home Színes Csőtörés: 5+1 rejtett jel, ami csőtörésre utalhat

Csőtörés: 5+1 rejtett jel, ami csőtörésre utalhat

0
Csőtörés: 5+1 rejtett jel, ami csőtörésre utalhat

Legyen szó belvárosi társasházról Piliscsaba, Nagykovácsi vagy Budakeszi kertes házas részeiről, a csőtörés biztosan minden tulajdonos legrosszabb rémálmai között szerepel. A szemmel is jól látható jeleket leszámítva, nem mindig egyértelmű azonban, hogy csőtöréssel van dolgunk.

Cikkünkben bemutatjuk a legtipikusabb jeleket, amik rejtett vízszivárgásra utalnak, valamint azt is, hogy ezeket milyen műszeres vizsgálatokkal lehet bontás nélkül megtalálni.

  1. Az egyik tipikus eset, ahogyan sokan először szembesülnek azzal, hogy csőtörésük van, amikor a vízszámla összege az egyik hónapról a másikra megugrik. Ez persze akkor jelenthet problémát, hogyha ehhez nem társult megnövekedett vízfogyasztás. A problémát nehezíti, ha a vízelszámolás kéthavi ütemben történik, mert ekkor szerencsétlenebb esetben akár 3 hónapig is szivároghat a víz, mielőtt egyáltalán tudomást szerzünk róla.
  2. Sokszor nem vesszük komolyan, hogyha csöpög a csap, azt gondoljuk, hogy csak biztosan a tömítés okozza, vagy nincs eléggé ráhúzva a csap. Sajnos azonban ez is lehet a csőrepedés egyik előjele, főleg akkor, hogyha a csöpögést nem sikerül elállítani.
  3. Amikor úgymond pörög a vízóra, az is egy elég klasszikus esete a csőtörésnek. Ez ugyan nem igazán jel, inkább a megerősítés egyik formája. Ha minden fogyasztó el van zárva, de a vízóra mutatója továbbra is pörög, akkor jó eséllyel lehetünk benne, hogy valahol kiszökik a víz a rendszerből.
  4. Amikor a főmérő és az almérők összege lényegesen különbözik, akkor minden bizonnyal két mérőóra között van a vízszivárgás. Az egyes körök lezárásával tovább lehet szűkíteni a problémát, így a műszeres vizsgálattal csak a tényleges hibás szakaszt kell vizsgálni.
  5. A nedvesedő fal látványára a laikus szemek biztosan csőtörést vizionálnak, ezt a fajta vizesedést azonban nem minden esetben a szivárgó víz okozza. A magas páratartalmú helyiségek esetében (pl. fürdő, konyha) a kedvezőtlen időjárás, de akár egy rosszul beállított légkondicionáló berendezés is okozhat ún. páralecsapódást, ami sokszor a megfelelő szellőztetés kialakításával orvosolható.
  6. A kellemetlen csatornaszagért sok esetben a bűzelzáró felelős, ilyenkor annak cseréje megoldja a problémát. Ha azonban nem azzal van a gond, akkor ez a jelenség is csőtörésre utalhat.

Most, hogy tudjuk a csőtörés legtipikusabb jeleit, hogyan tudjuk megtalálni az ilyen – szemmel nem látható – vízszivárgást?

Csőtörés bemérése műszerekkel

A vízvezetékek és csatornacsövek sokszor a falakban, padlóban rejtve vagy a kertben, a föld mélyén futnak, az ezeken kialakult törések és repedések szabad szemmel nem láthatók. Csőtörés esetén persze fel lehet ásni az egész kertet, fel lehet bontani a burkolatot a fürdőszobában, ez azonban hatalmas felfordulással, kosszal, zajjal és magas helyreállítási költségekkel jár.

A rejtett csőtörések bontás nélküli bemérésére a csőtörésekre specializálódott vízvezeték szerelőknek speciális műszereik és szaktudásuk van.

Ezekkel az eszközökkel a csőtörés helye akár centiméteres pontossággal meghatározható úgy, hogy a burkolatokat csak a legminimálisabb mértékben kell megbontani. A bemérés történhet elektroakusztikus módon, a vízszivárgás zajának mérésével, jelzőgázzal vagy hőkamera segítségével.

Piliscsaba, Budakeszi és Nagykovácsi környékén a Csatornamester végez szakszerű műszeres csőtörés vizsgálatot.