A cukorfüggőségről tudományosan: létezik, és ezek a legfőbb jelei

0
118

Komolyabb függőséget okoz, mint hinnéd. Nézd meg, illenek-e rád a tünetei.

Az édes ételek, a sütemények és a legkülönfélébb pékáruk fogyasztása olyannyira része életünknek, hogy a megszokás vagy akár a gyerek- és fiatalkori szocializáció miatt sokan nem is gondolnák, mekkora problémát jelent állandó fogyasztásuk.

Nem véletlenül nevezik ugyanis a bennük nagymértékben megtalálható a cukrot édes méregnek, amellett ugyanis, hogy mértéktelen fogyasztása elhízást okozhat, fokozza a szívbetegség, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát, gyomorfekélyhez és gyomorsavtúltengéshez vezethet, hozzájárul a gyulladások kialakulásához, nem utolsósorban pedig függőséget is kialakíthat.

Miért okoz függőséget a cukor?

Vannak, akik érzékenyebbek rá, és esetükben erőteljesebb függőség alakulhat ki, míg mások könnyebben kontrollálják cukorfogyasztásukat, tény azonban, hogy utóbbi képes az agyat és a szervezetet is oly mértékben összezavarni, hogy bevitelének csökkentése esetén akár elvonási tünetek is kialakulhatnak.

A cukorfüggőség létezése egyáltalán nem városi legenda, hanem tudományos tény, ami annak köszönhető, hogy a cukor nemcsak a közbeszéd népszerű szállóigéje szerint jelent egyet a boldogsághormonokkal, de fogyasztása valóban képes javítani a kedélyállapotot. Ha ugyanis a cukor a véráramba kerül, stimulálja az agyban a boldogság- és elégedettségérzetért felelős dopamin hormon kiválasztását. Ebből a szempontból tehát hasonlóan működik, mint a szerelem vagy épp bizonyos kábítószerek.

Hatása azonban igencsak rövid távú, így, ha valaki nem fogyaszt a továbbiakban is édességet, és már bizonyos mértékben cukorfüggőnek számít, a dopaminszint visszaesése akár megvonási tüneteket is képes okozni. Emellett ugyanúgy, mint az alkohol vagy a kábítószerek esetében, a bevitt cukor mennyiségét a szervezet egyre jobban tolerálja, így a hasonló hatás elérése érdekében jellemzően egyre nagyobb mennyiségre lesz szükség. Persze a hatás nem ugyanolyan, mint a jóval károsabb alkohol és drog esetében, csupán hasonló a mechanizmus.

Honnan tudod, hogy cukorfüggő vagy?

A megvonási tünetek is komoly jelzést jelentenek, ilyen, ha cukorfogyasztás nélkül úgy érzed, nem tudsz koncentrálni, álmos vagy, és fáj a fejed, folyamatosan vágyódsz az édességek után, rosszabb esetben pedig akár remegés, szédülés is jelentkezhet, ami persze az alacsony vércukorszint tünete is lehet.

via: femina.hu