D-nap: 5+1 érdekes történelmi tény a normandai partraszálláshoz kapcsolódóan

0
542
D-nap: 5+1 érdekes történelmi tény a normandai partraszálláshoz kapcsolódóan
D-nap: 5+1 érdekes történelmi tény a normandai partraszálláshoz kapcsolódóan

[nextpage title=”De mi is volt az a D-nap? És miért pont D?” ]
Hetvenkét évvel ezelőtt, 1944. június 6-án hatalmas inváziós hadsereg indult el Angliából, hogy véghez vigye a vég kezdetét.

Ha az El-Alameinnél vívott csata volt a kezdet vége, akkor minden bizonnyal a D-Day, a partraszállás napja volt a vég kezdete.

De mi is volt az a D-nap? És miért pont D?

 

De mi is volt az a D-nap? És miért pont D?
De mi is volt az a D-nap? És miért pont D?

Sok teória született az évek alatt, hogy miért pont D-nap volt D-nap. Az egyik elgondolás szerint Dwight D. Eisenhower vezetéknevéből ered, van aki az angol debarkation -partraszállás- szót jelöli meg mind eredetet,. de az angol doom (végzet, ítélet) illetve hasonló szavakat is említik mint a D jelentését. Az igazság ennél sokkal prózaibb:
A D egész egyszerűen a day (nap) szóból ered, a D-day azt a napot jelöli, amelyen egy bizonyos hadművelet kezdetét veszi.

Amikor egy-egy hadműveletet megterveznek, a pontos dátum a legtöbb esetben még nem került kitűzésre. Így a D-nap kifejezéssel jelölik az művelet napját.
A D-nap előtti napra „D-1” jelöléssel, az utána lévőre pedig „D+1” módon szoktak hivatkozni. Ezért, ha a hadművelet dátuma meg is változik, a többi feladat ütemezését nem kell egyesével módosítani.

Korábban a D-day-t többféle hadműveletnél használták, de ma már kizárólag a szövetséges csapatok normandiai partraszállásának idejét, 1944. június 6-át értjük alatta. Érdekesség, hogy a partraszállás eredeti dátuma június 5. volt, de ahogy közeledett az időpont úgy romlott az időjárás, ami arra kényszerítette a hadvezetést, hogy 24 órával elhalassza a támadást.
[/nextpage]
 
[nextpage title=”D-nap számokban” ]

D-nap számokban

D-nap számokban
D-nap számokban

Az Overlord-hadműveletet máig az egyik legnagyobb katonai hadműveletként tartják számon. A műveletben közel 3 millió katona, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sok száz páncélos vett részt.
Június 6-án hozzávetőlegesen 150 000 katonát tettek partra a szövetségesek.
A teljes Atlanti óceáni partszakasz, amelyet a németeknek védeniük kellett 2600 km hosszú volt
A németek által épített Atlanti fal erőd rendszerben körülbelül 2600 különböző löveg volt elszórva, tehát kb 1 km-re jutott egy löveg.
A 2600 km-es vonalon 1,5 millió német katona ásta be magát, ami jelentős helyzeti előnnyel járt, mellyel az erőviszonyok a szövetségesek létszámfölénye ellenére is majdnem kiegyenlítettek voltak.
A szövetségesek 55 gyalogos, 25 páncélos, 2 hegyi és 4 ejtőernyős, összesen 86 hadosztályt vonultattak fel.
A légierő 5049 vadászrepülőgépet, 3467 nehézbombázót, 1645 közepes- és könnyű bombázót, 698 egyéb harci repülőgépet, 2316 szállító repülőgépet és 2591 vonultatott fel.
Az expedíciós haditengerészeti erőket 6 csatahajó, 2 monitor, 22 cirkáló, 93 romboló, 159 kisebb hajó, 255 aknaszedő hajó, 233 deszant-szállítóhajó és 853 deszant-naszád képviselte.
[/nextpage]
 

 
[nextpage title=”Elterelő hadműveletek” ]

Elterelő hadműveletek

Elterelő hadműveletek
Elterelő hadműveletek

A szövetségesek, hogy a tervüket álcázzák kitalálták egy kamu műveletet az Operation Fortitude akciót. Ennek az volt a célja, hogy dezinformálják a németeket a támadás idejéről és helyszínéről. Hamis térképeket szivárogtattak ki, hamis üzeneteket rádióztak. A szövetségesek annyira komolyan vették az elterelést, hogy június 6-án hajnalban, egyenruhás bábukat dobtak le ejtőernyővel Normandiában és Pas-de-Calais-ban. Ezeket a bábukat  Rupert névre keresztelték. Lábukon bakancs, fejükön pedig rohamsisak volt. Ahogy potyogtak az égből, mellkasukon hangszóróból fegyverropogás hallatszott, így azt a látszatot kelették, hogy nagy kiterjedésű katonai akció kezdődött. Az volt a célja a műveletnek, hogy a németek figyelmét eltereljék a partraszállásról, és a nácik máshol vonják össze csapataikat. Ken Follett híres Tű a szénakazalban regényét is ez az elterelő hadművelet ihlette részben.
[/nextpage]
[nextpage title=”Halálos főpróba” ]

Halálos főpróba

Halálos főpróba
Halálos főpróba

1944. április 28-án teljes személyzettel és fegyverzettel, nyolc amerikai hajó érkezett az angliai Devohoz, hogy részt vegyen a partraszállás főpróbáján. A hajók különböző rádiófrekvenciát használtak egy adminisztrációs hiba folytán. Emiatt megnövekedett a rádióforgalom és ez bizony feltűnt a németeknek. A partraszálló hajók nehézkesen manővereztek, ezáltala német torpedók könnyű célpontjaivá váltak. A németek támadásában 800 ember halt meg. A hadvezetés, félve a hírszerzési szivárogtatástól, teljes hírzárlatot rendelt el, így a családok soha nem tudhattá meg, hogyan halt meg a rokonuk.
[/nextpage]
 
[nextpage title=”Eisenhower levele bukás esetére” ]

Eisenhower levele bukás esetére

Eisenhower levele bukás esetére
Eisenhower levele bukás esetére

Eisenhower írt egy levelet, amit akkor kellett volna felbontani, ha a partraszállás kudarcba fulladt volna. Eisenhower ezt írta:
“A Cherbourg-Havre térségében végrehajtott partraszállás sikertelen volt, ezért visszarendeltem csapatainkat. A támadásról szóló döntésemet a rendelkezésemre álló legpontosabb információk alapján hoztam. A légi és a földi egységek, illetve a haditengerészet katonái a legnagyobb bátorsággal és odaadással tették a dolgukat. Ha bármilyen hiba vagy felelősség felmerül az akcióval kapcsolatban, akkor az egyedül az enyém”.

Külön érdekesség, hogy a levelet véletlenül július 5-ére dátumozta június 5. helyett.
[/nextpage]
[nextpage title=”+1 A Dragoon hadművelet” ]

+1 A Dél-franciaországi partraszállás (Dragoon hadművelet)

A Dél-franciaországi partraszállás (Dragoon hadművelet
A Dél-franciaországi partraszállás (Dragoon hadművelet

A hatalmas normandiai partraszállás mellett kevés figyelmet kapott a “D” day után két hónappal Saint-Tropez környékén lezajlott Dél-franciaországi amerikai-francia partraszállás.
1944 augusztus 15 -én vette kezdetét a hadművelet egy kitűnően végrehajtott légideszant akciót követően. Az összesen egy hónapon keresztül zajló hadműveletben a hetedik amerikai és az első francia hadsereg közel fél millió katonája szállt partra és kezdte meg sikeres támadásait a francia-német határ irányába.
[/nextpage]