Diákmunka lehetőségek a régióban

0
375
Diákmunka lehetőségek a pilisi régióban
Diákmunka lehetőségek a pilisi régióban

Itt a nyár és bizony nem mindegy, hogy a diákok mivel töltik az idejüket. A TV, X-Box és pihenés mellett egyre több diák szeretne munkát vállalni nyáron, hogy a kirándulást, a szórakozást a vágyott cipőt meg tudják fizetni, vagy hogy a családi kasszához ők is hozzájárulhassanak. Ha diákmunkáról van szól legtöbbször valami filléres munka, csomagolás, meggyszedés, kukorica címerezés, és diákmunka szövetkezetek jut eszünkbe. De ennél jóval több lehetőség áll a diákok rendelkezésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel. A program keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.
A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a kezdő időpontban, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok június 20-tól jelentkezhetnek a programban való részvételre.

Régiónkban több önkormányzat is várja a pénzt keresni akaró diákokat:

Budakalász:
A felvételt nyert diákok Budakalász szép környezetének fenntartásáért tevékenykedhetnek majd. Bővebb információ a város honlap állás menüpontjában  vagy a Polgármesteri Hivatal humánpolitikai munkatársainál.

Leányvár:
Részletekért és jelentkezés esetén a diákok keressék az önkormányzat illetékes kolléganőjét, Valek Zsuzsannát a [email protected] elérhetőségen, vagy a 30/698-1455 telefonszámon.

Csobánka:
A weboldal szerint június 7-ig lehetett jelentkezni diákmunkára a Polgármesteri Hivatalban

Pilivörösvár
A programba való jelentkezés részleteit a www.pilisvorosvar.hu nyitóoldalán az „Aktuális” információk között kell majd keresni

Nagykovácsi

Nagykovácsi Önkormányzat 2016. július 1.- 2016. augusztus 31. közötti időszakban a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított „Nyári diákmunka” programban vesz részt. A Nagykovácsi Önkormányzat előreláthatólag napi 4 órás munkakörben korlátozott számban tudja alkalmazni a diákokat.
Kérik a tisztelt jelentkezőket, hogy a jelentkezési lapot és a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály által a nyilvántartásba vételről kiállított irat másolatát 2016. június 30. napjáig küldjék el az alábbi címek egyikére:
Személyesen: 2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 61.
E-mail: [email protected]

 

A települések listáját folyamatosan frissítjük!

 

Amit feltétlenül tudnotok kell még

 

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok), ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.