Drágulhat a bor

0
330

kár hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret tavalyhoz képest a szélsőséges időjárás miatt. Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok – írja a Lokál csütörtöki számában Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökére hivatkozva.

Légli Ottó a lapnak elmondta: a várakozások szerint 2,5 millió hektoliter bort hozhat az idei szüret, de ez a szám becsléseken alapszik, ehhez képest 10-15 százalékos eltérés is lehet.

Tavaly mintegy hárommillió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászok, vagyis ettől csaknem félmillió hektoliterrel maradhat el a 2016-os mennyiség. Ezt a hiányt az átmenő készlet tudja tompítani, így a kevesebb bor nem fog hiányt okozni a boltok polcain – tette hozzá a HNT elnöke.

Hangsúlyozta: a fagy, a túlzott csapadék és a viharok a Balaton térségét sújtották leginkább, miközben például Eger, Szekszárd és Villány környékén kifejezetten jó termésre lehet számítani. Légli Ottó szerint könnyen elképzelhető, hogy a balatoni borok drágulhatnak, mivel a komoly károk miatt ott kevesebb termés várható.

Az, hogy a minőség hogyan alakul, a HNT elnöke szerint augusztus 20-a és szeptember 10-e között dőlhet el, amely időszak az érés szempontjából a legfontosabb. Itt nagy kockázat a gombás fertőzések elterjedése, amelyet szintén az esőzések idéztek elő.

OPH