Home Színes Ezt kell tudnia annak, aki a szállítmányozás területén szeretne dolgozni

Ezt kell tudnia annak, aki a szállítmányozás területén szeretne dolgozni

0
Ezt kell tudnia annak, aki a szállítmányozás területén szeretne dolgozni
Szállítás és szállítmányozás kőzűton

Mitől olyan nehéz a szállítmányozás? Hiszen csak egy kamiont kell A-ból B-be küldeni – gondolják a kívülállók. Azonban ez nagyon felületes megközelítése a kérdésnek.

Egy igazán jó szakember széleskörű ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen, amibe a Raben Groupnak köszönhetően most belepillanthatunk:
Általános közlekedési ismeretek
Nyilvánvaló okok miatt van szükség rá. A fuvarok szervezéséhez létfontosságú, hogy a szervező (speditőr) ismerje azokat a körülményeket, amelyek befolyásolják a közúton való fuvarozást. Bizonyos esetekben szükség lehet nemzetközi közúti ismeretekre is, hiszen az ország határain kívül előfordulhatnak olyan körülmények is, amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolják a tervezetet.

Jogi ismeretek
Szintén alapvető feltétel a fuvarozási-szállítmányozási jogszabályok beható ismerete, de ide sorolhatjuk a szállító jármű és az áru biztosításához szükséges tudásanyagot is.
Főként nagyobb távolságok esetén célszerű tisztában lenni ezekkel, így egy esetleges tervezési, vagy élet hozta hiba könnyebben kezelhető a későbbiekben.
Általánosan elmondható, hogy a szállítmányozás tervezése során minél összetettebben valósul meg a fuvarozás, annál több hibalehetőséget rejt magában, melyek szakembertől függetlenül is előfordulhatnak.

Ha erre előre felkészülünk, nem ér bennünket váratlanul a probléma.

Kereskedelmi ismeretek
A szállítmányozás is egyfajta kereskedelmi tevékenység, ami nagyobb távolságon valósul meg. Mivel itt alapvetően nem a kereskedelmi tevékenység szervezéséről van szó, ezért nem szükséges profi kereskedelmi szakembernek lennie a tervezőnek, de érintőlegesen ismernie kell a működését és a szabályait.
Fontos mindez azért, mert ilyen szempontokat is fel tud használni munkája során, illetve a partnerekkel történő tárgyalások során is jobb eredmények érhetőek el ilyen ismeretekkel.

Pénzügyi ismeretek
Szintén jelentős szempontja a szállítmányozás tervezésének a naprakész pénzügyi ismeret. A tervezés során az egyik legfontosabb szempont a költséghatékonyság, ami az ilyen jellegű tudás nélkül nehezen kivitelezhető.

A speditőrnek képesnek kell lennie a szállítmányozási díjak kiszámítására, illetve tisztában kell lennie a valuta és deviza fogalmával is. A devizapiac működésének ismerete híján óriási problémát jelentenének egy nemzetközi szállítási terv során a devizapiac változásai. Mi történik akkor, ha a fuvarozás már folyamatban van, de az Euró árfolyama jelentősen változik?
A szerződött összegek betartása miatt a szállító el is eshet a nyereségétől, rosszabb esetben pedig veszteséget is okozhat egy ilyen változás.
Pénzügyi ismeretek nélkül tehát a szállítmányozás elveszti költséghatékony mivoltát.

Közlekedési informatika és számítástechnika
A GPS-ek, nyilvántartások, útvonaltervező alkalmazások korában nem maradhat ki a listáról az informatika kapcsolódó szakterületeinek, illetve az alapvető számítógépes készségeknek az ismerete. Az informatikai eszközök segítségével a szállítmányozás hatékonysága jelentős mértékben növelhető, sőt mondhatjuk, hogy a piacképesség egyik alappillére.

Mindössze ennyi?
Közel sincs vége még a listának, azonban a legfontosabb területek ezek. A szállítmányozás rendkívüli ismereteket igénylő munka, mely precíz munkavégzést igényel. Szállítmányozó cég választása esetén érdemes meggyőződni róla, miben a legerősebb az adott cég, és amennyiben ez összhangban van a mi igényeinkkel, érdemes tovább kutakodni.