Fagyos napok – a könnyebb téli indulásért!

0
358

Az idei év hideg, fagyos, havas napokkal indult, és az időjárás-előrejelzések még mindig -10 C fok alatti éjszakákat jósolnak a következő napokra is. A reggeli indulás éppen ezért nem mindenkinek könnyű, főleg akkor, ha az autó nem fűtött garázsban éjszakázik. Rossz esetben előfordul, hogy akár 20 perccel is hamarabb kell kelnünk amiatt, hogy az autónk beinduljon reggel.

Téli indulás – néhány tipp, hogy könnyebben induljon!

Az autók téli időszakra történő felkészítését sokan elintézik a téli gumik felszerelésével, pedig ennél jóval összetettebb feladatról van szó. Ellenőriznünk kell a fagyálló folyadék fagyáspontját, szükség esetén fagyállóval feltölteni, ugyanígy az ablakmosó folyadékot is. Be kell szereznünk a téli induláshoz szükséges eszközöket, a jégkaparó mellé hosszabb utakra tegyünk be az autóba lapátot, takarókat, hóláncot is. A téli időszakra való felkészítés elemeként ellenőrizzük az olajszintet, ha szükséges töltsünk utána vagy cseréljünk, az ablaktörlők állapotát is szemlézzük, hiszen az őszi és téli időszakban sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

Ezek az alap tennivalók, emellett természetesen még számos elemmel könnyíthetünk a téli indításon. Az akkumulátor lemerülése is igen gyakori probléma a téli indításkor. Ha a probléma rendszeresen és tartósan fennáll, akkor érdemes egy új akkumulátorra is beruháznunk.

A téli hideg megviseli az autók motorrendszerét is. A nagy hidegben csak nagyon lassan melegszik fel a motor, ez főleg a dízelüzemű autóknál jellemző, éppen emiatt ezekre jobban is kell vigyázni. Ilyenkor tilos a nagy gázadás és a nagy fordulatszám is, hiszen az rövid idő alatt tönkreteszi a motort. Mindkét típusnál (tehát a benzines és dízelüzeműnél is) tilos ez, hiszen ekkor még dermedt az olaj, emiatt nem megfelelő a kenése, így az alkatrészek fokozottabb kopásnak vannak kitéve. A dízelnél ez még inkább jellemző, ezért indítás után alapjáraton járassuk a motort néhány percig, csak utána induljunk. Minél hidegebb van, annál több időt szánjunk erre, így hosszú életűek lesznek a motor alkatrészei.

Aki nem a fentieknek megfelelően jár el, hanem indítás után rögtön gázt ad és indul, annak számítani kell rá, hogy ez a porlasztócsúcsok meghibásodásához vezet rövid időn belül. Ekkor pedig már csak egy alapos szerviz segíthet annak megállapításában, hogy milyen károkat okozott még a nem megfelelő indítás.

Ha még elfagy, befagy…

A leggondosabb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy valamiről megfeledkezünk, és csak az egyik reggel szembesülünk vele, hogy például befagyott a hűtővíz. A legtöbb embernek ilyenkor fogalma sincs, mi a teendő. Jó, ha tudjuk, hogy a motort ebben az esetben még véletlenül sem szabad beindítani, ugyanis az károkat okozhat a motorban is. Mindenképpen forduljunk szervizhez ebben az esetben!

Szintén gyakori jelenség, hogy az ajtó gumitömítése odafagy az autóhoz, és emiatt nem nyílik ki az ajtó. Megelőzésképpen kenjük be a gumitömítést szilikonnal, ami megakadályozza az ajtó befagyását.

A gumicsövek ellenőrzésére is érdemes egy pillantást venni ősszel, hiszen a téli hidegben ezek is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Érdemes mindet kicserélni, amelyiket repedezettnek látunk!