Pilisi História: Királynőgyilkosság a Pilisben

0
220

Lakóhelyünk gyönyörű, és rejtélyes. Van valami varázsa, valami különleges ezekben a hegyekben, ami miatt minden évszakban, minden nap mást lát benne, soha nem tudja megunni. Amellett, hogy nap mint nap elmegyünk a szépségek mellett, úgy gondoltuk néhány érdekességet is összegyűjtünk, amit nem biztos, hogy mindenki tud, vagy ismer. Így született meg a Pilis História cikksorozatunk ötlete, ahol hetente jelenítünk meg egy-egy történelmi érdekességet.

Tudta-e hogy a XIII. században ismert esemény játszódott itt le? Katona József drámát is írt róla. Igen Gertúd királynő meggyilkolásáról beszélünk.

A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

Gertrúd befolyása nyomán András ugyanis elképesztő pénzszórásba kezdett, aminek kedvezményezettjei rendre a királyné külföldi kegyencei, illetve a Magyarországra menekülő Meráni hercegi család tagjai voltak. Ez pedig rövid időn belül kiváltotta az elhanyagolt földbirtokosok, nemesek felháborodását, akik, miután hiába emelték fel szavukat, hogy a király vessen véget az pazarló az adományozásoknak, elhatározták, hogy megölik a királynét

1213 őszén a királyné testvére, Berthold érsek, rokona, Leopold herceg és még több német társaságában a mai Pilisszentkereszten ünnepséget tartott a Magyarországra látogató VI. Lipót osztrák herceg tiszteletére, ezen Péter ispán, Simon bán és feltételezések szerint Bánk bán is részt vett. Ez az ünnepség ideális alkalom volt a merénylethez:  a gyűlölt királyné várától és testőrségétől egyaránt távol volt, II. András király pedig a halicsi hadjáratra indult.
A nemes urak először tőrbe csalták a gyanútlan Gertrudis fogatát, az erdő mélyén pedig végeztek a királynéval, és lemészárolták a kíséret jelentős részét. Állítólag maga Lipót herceg is csak a szerencsének köszönhette, hogy túlélte a támadást. Gertrudisra valószínűleg a később kivégzett Péter ispán mérte a halálos csapást, de a gyűlölt asszony testét később a többiek is össze-vissza vagdosták.

Szeretne még több hasonló cikket olvasni? Lájkolja oldalunkat, ossza meg cikkünket, ezzel is segítve a PilisCentrum.hu  a pilisi portál munkáját