Hívatlan vendégek a kertben – így védekezzünk a rágcsálók ellen

0
2310
Hívatlan vendégek a kertben – így védekezzünk a rágcsálók ellen
Hívatlan vendégek a kertben – így védekezzünk a rágcsálók ellen

A legtöbb kerttulajdonos szembesült már vele, hogy nem csak a belefektetett munka az, ami meghatározza egy kert szépségét vagy a megtermelt zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, hanem
gyakran rajta kívülálló dolgok is megnehezíthetik elérni a kívánt eredményt. Ilyenek azok a hívatlan vendégek is, melyek akár egy éjszaka alatt képesek az egész termést „betakarítani”, megkeserítve a kerttulajdonosok életét.

Rágcsálók a kertben

A kertészeti fórumokon időről-időre megjelennek az elkeseredett kerttulajdonosok, akik hozzászólásaikban arról panaszkodnak, hogy ismét ellepték a kertjüket a pockok, hörcsögök, vakondok, és ezzel termésük nagy részének búcsút is mondhatnak. A megjelenő rágcsálók ellen többféleképpen védekezhetünk, ám száz százalékos módszer sajnos alig-alig van. A mezei rágcsálók, mint amilyen a mezei pocok, az ürge vagy a hörcsög, elsősorban a települések határaiban lévő szántókon élnek, ahol az érő gabona terített asztalként várja őket. Időről időre azonban megjelennek a településeken is, bosszantó és tetemes károkat okozva a kertek tulajdonosainak. Ezeknek az állatoknak kárt okozó tevékenysége a nyári hónapokra tehető, amikor igyekeznek minél több gabonát és termést felhalmozni a föld alatti hatalmas méretű üregrendszereikben. Az aszályos, csapadékmentes, forró nyarak igen kedveznek a szaporodásuknak, mely rendkívül intenzív, így egy-egy meleg nyáron a rágcsálók szaporodása óriási méreteket ölthet, még több kárt okozva ezzel.

A legtöbb mezei rágcsáló nem válogatós, a növényi részek szinte mindegyikét fogyasztják, a mezei pocok pedig még télen is eszik, ilyenkor védtelenek tőle a gyümölcsfák gyökerei, törzsei is, melyeknek a kérgét fogyasztja, súlyos károkat okozva ezzel a gyümölcsösben. A mezei rágcsálók mellett a kertekben a vakond is gyakran megjelenik és tevékenységével nem csak bosszantja a kertészeket, hanem károkat is okoz. Földtúrásaival kifordítja a földből az elültetett palántákat, kerti növényeket, ugyanakkor vitás, hogy valóban káros állat-e a vakond a kertben. Igaz ugyan, hogy tevékenysége nem kedvez a kerti növényeknek, amelyek áldozatul esnek a földtúrásoknak, ám tudnunk kell, hogy a vakond igen sok káros pajort, csigát, lóbogarat, drótférget elpusztít, amelyek sokszor károsabbak a vakondok tevékenységénél. Mielőtt riasztásába vagy más módon történő ártalmatlanításába kezdünk, tudnunk kell, hogy a vakondok védett állat.

Így védekezzünk a rágcsálók ellen

A legjobb módszer a rágcsálók távol tartására, ha elpusztításuk helyett elriasztjuk őket. Ehhez ma már kaphatók ultrahangos rágcsálóriasztók, elektromos rágcsálóriasztók, melyek olyan hangokat bocsátanak ki, amelyeket ezek az állatok nem bírnak elviselni, így távol tartják magukat a kertünktől. A vakond ellen alkalmazhatunk olyan házi praktikákat, amelyek már évtizedek óta bizonyítják hatékonyságukat és szintén a riasztás elvén működnek. Ilyen például a sörösüveg földbe ásása, mely a szél segítségével szintén riasztó hatással bír a vakondokra nézve.

A mezei rágcsálók riasztása megtelepedésük megakadályozásával történhet, vagyis járataikat, üregüket megsemmisítve érhetjük el, hogy ne telepedjenek le tartósan nálunk. Ha már megtelepedtek, akkor szaporaságukat megakadályozandó, mindenképpen szükség lehet mérgek kihelyezésére is.