Hogyan tehetjük világosabbá otthonunkat?

0
364

A lakberendezés egyik legnehezebb része azoknak a helyiségeknek a világossá tétele, ahová nagyon kevés természetes fény jut. Az okok persze a legkülönbözőbbek lehetnek, és ebből adódóan a megoldási lehetőségek is. A legtöbb városi lakás például belső udvarra néz, míg másoknál a túl hosszú helyiségek félreeső oldalain elhelyezett ablakok szolgáltatnak kevés fényt. Egy alapvetően sötét lakást egyáltalán nem könnyű világosabbá tenni. Az építészek döntő többsége ilyenkor rendszerint új ablakok kialakítását javasolja, ami kézenfekvő megoldás. Emellett számtalan lehetőség és praktika van arra, hogy a lakásunk tereit kissé világosabbá tegyük. A lakberendezők és belsőépítészek számtalanszor hangsúlyozzák, hogy egy lakás hangulatát döntően a színek és a fények határozzák meg. Cikkünkben sorra vettük azokat a lehetőségeket, amelyek megfontolásával nemcsak egyszerűen és költséghatékonyan csalhatjuk be a fényt sötét helyiségeinkbe, hanem befolyásolhatjuk akár a térérzetünket is.

A világítás alapos megtervezése már fél siker

A kevés természetes fénnyel rendelkező helyiségeknél különösen fontos nagy figyelmet fordítani a világítás megtervezésére. Nem kizárólag a jó általános világításról kell gondoskodnunk, hanem a kisebb helyi világítótestek fajtájának és elhelyezésének milyenségére is. A belsőépítészek ezért javasolják ilyen esetekben a fény gipszkarton álmennyezettel történő eljuttatását az érintett helyiségekbe. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy lakásunk vonatkozó helyiségei kiegyenlítetten kapják a fényt, hiszen a legtöbb esetben a távolabbi, sötétebb sarkokban nagyobb fényerőre van szükség.

Egy másik hatékony alternatíva: a fénycsatorna

A piacvezető tetőtéri ablak gyártó hazai cég szívesen ajánlja a fénycsatornát. Szinte nincs
olyan családi ház, vagy tetőtéri lakás, amelyben ne lenne alkalmazható a fénycsatorna abban
az esetben, amennyiben szóban forgó helyisége a tetővel nem közvetlenül határos. A fénycsatornát előszeretettel ajánlják sötét fürdőszobák, előszobák, lépcsőházak vagy éppen egyéb háztartási helyiségek természetes fénnyel történő ellátásához, ahova nyílászáró nem építhető be.

Variáljunk a színekkel!

A lakberendezők szerint a lakás helyiségeit határoló falak színeinek ügyes kombinálásával még egy legkisebb alapterületű és sötét helységekkel megáldott lakás is tűrhető fényviszonyokkal rendelkező otthonként funkcionálhat. Alkalmazhatunk olyan színeket és mintákat a falak kifestése során, amelyek nagyságrendekkel megnövelhetik a térérzetünket. A lakberendezők a kevés természetes fénnyel rendelkező helyiségek falaira és plafonjaira nemcsak világos árnyalatokat javasolnak, de kis terek esetén kevés minta használatát is. Érdemes előnyben részesíteni a falak és plafonok kifestéséhez – akár kombinálva is – a fehér, a bézs, a halvány szürke vagy valamely pasztell árnyalatot. Érdemes arra is figyelnünk, hogy a mennyezet lehetőség szerint fehér legyen, hiszen a plafon kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb tényező a szoba kivilágosításában.

Egyéb trükkök…

A színek megválasztása után a falak dekorációjának okos megválasztása is sokat segíthet. Nemcsak festményekkel, hanem például tükrökkel is díszíthetjük azokat a szobákat, amelyek lakásunk kifejezetten fényhiányos helyiségei. Az ablakkal szemben elhelyezett tükrök megtörik a fényt, ily módon még világosabbá tehetjük a vonatkozó helyiséget.