Május 17., a Homofóbia ellenes világnap

0
248

1990. május 17-én mondta ki az Egészségügyi Világszervezet, hogy a homoszexualitás nem betegség.

Azóta minden évben ezen a napon tartják a homofóbia elleni világnapot. Bár az elmúlt évtizedekben több országban is jelentős eredményeket sikerült elérni a meleg egyenjogúság terén, sok helyen még ma is komoly diszkriminációval kell számolniuk a leszbikusoknak, melegeknek, biszexuálisoknak és transzneműeknek.

Annak ellenére, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségnek egyre több jogot sikerült kivívnia az évtizedek során, néhány afrikai és arab országban még mindig börtön vagy halálbüntetés jár a homoszexualitásért.

1990. május 17-én mondta ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy „a homoszexualitás nem betegség, zavar vagy perverzió”. 1948 és 1990 között betegségként tartották számon a homoszexualitást.

Az EU-n belül sem egységes a helyzet

Az uniós országok többsége valamilyen formában elismeri az azonos nemű párok együttélését, de a szabályozás országonként eltérhet. Ez akkor okozhat problémákat, ha egy pár külföldön szeretne letelepedni. Például egy belga vagy holland meleg házaspár nem tudja érvényesíteni jogait ott, ahol nem ismerik el a melegek házasságát.

Nyitott, toleráns környezetre van szükség

Az EU Alapjogi Chartája tiltja a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést, az EU elkötelezett a homofóbia elleni küzdelem iránt – emlékeztetett Jerzy Buzek múlt héten. Hozzátette, hogy az elmúlt években a Parlament több olyan állásfoglalást is elfogadott, amelyben elítéli a diszkriminációt és kész tenni azért, hogy a következő generációk nyitott, diszkriminációtól mentes, toleráns környezetben nőhessenek fel.

Forrás: europarl.europa.eu