Home Színes Így készíts varázslatos házikenyeret

Így készíts varázslatos házikenyeret

0
Így készíts varázslatos házikenyeret
Házikenyér készítés

Mennyi kenyeret eszünk naponta, hol vásároljuk és milyet? Csak fehér kenyérrel táplálkozunk, vagy inkább a változatosságra törekszünk? Próbálkozunk a magvas kenyerekkel és a rozskenyérrel? Tudjuk, hogy melyik kenyér az egészséges – esetleg mi magunk otthon sütjük azt?

Újra divatba jött az otthoni kenyérsütés. Míg nagyanyáink lánykorában teljesen természetes dolog volt, és a konyhai munkához hozzátartozott, hogy heti 2-3 kenyeret sütöttek a családnak, addig anyáink már csak a pékhez szalasztottak bennünket – naponta – kenyérért. Ma pedig kacsintgatunk affelé, hogy újra mi magunk állítsuk elő azokat az élelmiszereket, amelyeket megeszünk, vagy lehet, hogy már ki is próbáltunk valami jó otthoni kenyérreceptet. És hogy mi az oka ennek? A tudatosság. Cikkünk a tudatos táplálkozást járja körbe, főleg a házi kenyér egészségére koncentrálva.

Miért nem sütjük otthon a kenyeret?
Rengeteg kifogást hallani, hogy miért nem sütik a háziasszonyok otthon a kenyeret. Az egyik legfőbb ok az szokott lenni, hogy az túl időigényes és fárasztó munka, és egy 8-10 órás munkanap után senkinek nincs már kedve az ebédkészítésen túl a konyhában sertepertélni. Ez azonban egy óriási tévhit.
A kenyér egy jó kenyérsütővel már nagyon gyorsan és kevés munkával elkészülhet. Ha kenyérsütővel rendelkezünk, akkor tulajdonképpen csak bele kell tennünk a hozzávalókat, beállítanunk mindent, és már indulhat is a dagasztás, majd a kenyérsütés.

Ez egyáltalán nem fárasztó, és az eredmény sokkal egészségesebb, mint a pékárú. Ezek a kenyérsütők ma már nem annyira drágák, és valóban megéri egyet beszerezni a családnak, hiszen kis munkával tökéletes házi kenyeret süthetünk, nem beszélve arról, hogy az interneten már rengeteg, jobbnál-jobb és egészséges receptet találhatunk, a blogolók sok jó tanáccsal látnak el bennünket a kenyérkészítéssel kapcsolatban és természetesen így sokkal változatosabb lehet az étrendünk. Az a kifogás tehát, hogy rengeteg idő és sok, nehéz munka a kenyeret elkészíteni otthon, az nem valós – ideje tehát valóban átgondolni, hogy miért nem készítjük otthon a kenyeret.

Miért jobb az otthon sütött kenyér?
Ha már a tudatosságot említettük, akkor térjünk is rá erre részletesebben. Lehet, hogy a péknél vásárolt kenyér friss és ízletes, de abba belegondoltunk már, hogy mitől olyan szép és egyforma mindegyik, és hogy valójában mit tartalmaz(hat) az a kenyér? Természetesen nem azt állítjuk, hogy a pékek bármiféle ehetetlen dolgot csempésznének a kenyerekbe, de egyszerűen vannak olyan ízfokozók és adalékanyagok, amelyek nem egészségesek, nincsenek jó hatással a szervezetre. Ezt jó volna egyrészt kikerülni, másrészt a kenyeret úgy elkészíteni, hogy az sokkal több tápanyagot és vitamint tartalmazzon. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha mi magunk készítjük el, mert csak így tudhatjuk, hogy mi van benne.

A tudatos étkezés egészséges
Szervezetünk egészsége a megfelelő táplálkozásban rejlik – legalábbis ez az egyik része. Nagyon fontos, hogy mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe, és az milyen hatással van a szerveinkre, azok működésére, tehát az egész testünk működésére. A vitaminban gazdag ételektől jobban érezzük magunkat, energikusabbak vagyunk, jobban gondolkodunk, míg a nehezen emészthető, káros anyagokat tartalmazók mindennek gátat szabnak, tehát fáradtnak, kimerültnek és rosszkedvűnek érezzük magunkat. Nem beszélve arról, hogy ez a bőrünkre is kihat, előnyös például azoknak is kipróbálni a házi kenyérsütést, akik valamilyen bőrproblémával, mondjuk pattanásos bőrrel küzdenek.

Az otthoni kenyérsütés azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mit eszünk, és hogy a családunk mit eszik, hogy az, amit a hűtőbe vagy a polcra teszünk, az mit tartalmaz. A kenyérsütés jó móka is, és igazán fantasztikus élmény, amikor a kenyérsütőből kivesszük a frissen sült, meleg kenyeret, felvágjuk, és megkóstoljuk. Hihetetlen élmény tudni azt, hogy ezt mi magunk készítettük, fantasztikus arra rájönni, hogy nem függünk teljes mértékben a külvilágtól, vagyis a boltoktól, és attól, hogy mit árulnak.

Ha Te is ilyen tudatosan gondolkodsz, vagy úgy érzed, hogy eljött a pillanat, hogy változtass az életeden, méghozzá az ételeiden keresztül, akkor lepd meg magad egy kenyérsütővel – vagy lepd meg a kedvesed.