Ilyen árakkal számoljunk, ha idén Horvátországba készülünk!

0
358
Horvátországi árak
Horvátországi árak

Sokan érdeklődve figyelik a horvátországi árak alakulását főleg most a nyaralási szezon kezdete előtt. Egy nyaralás költségeit érdemes előre kikalkulálni főleg, ha külföldi utazásról van szó. A Horvátországinfó kapcsolódó cikke alapján, néhány 2016-os horvátországi árat mutatunk be, ezzel is segítve az utazás előkészületeiben.
Általánosságban elmondható, hogy a horvátországi éttermek és strandok árai évek óta nem sokat változtak. Viszont ha a boltok és benzinkutak árait vesszük górcső alá, akkor szinte naponta új árfekvésben kínált termékeket találunk. Sok függ a helyszíntől, desztinációtól is, de általánosságban a következőket tapasztaltuk.
Az élelmiszerboltok árai közül érdemes kiemelni a sajt és szalámi valamint a tej árakat, hiszen ezek a reggelik elengedhetetlen élelmiszerei. A szalámi 10-15 kuna, a sajt 22-30 kuna, a tej 5-6 kuna. Ha kenyeret veszünk, akkor 7 és 9 kuna közötti árakkal kalkuláljunk. Az esti baráti összejövetelekre a sör 10-15 kuna, míg a kóla 10-12 kuna között kapható. Mind a két esetben 2 literes kiszerelésre vonatkoznak az árak.

Sokan az apartmanos megoldások vagy a magánszemélyek által kiadott szobák mellett döntenek, ahol lehetőség van a főzésre is, őket bizonyára jobban érdeklik a piaci árak. A paradicsom 12-16 kuna, a paprika 20 kuna, a krumpli 5-10 kuna, a vöröshagyma 10-13 kuna. Még esetleg egy kis virslit lehet hozzá vásárolni és készen is van a finom paprikás krumpli. Ha gyümölcsre vágyik, akkor a barack 20-25 kuna, de az alma már 12-15 kuna között elérhető. Ha egy jó főtt kukorica minden álma azt már 20 kuna környékén megvásárolhatja.
A piacokat elhagyva most nézzük meg, hogy egy napi strandolást mennyiből úszhat meg. A napágy bérlése általában 25 kuna egy napra, ha ehhez napernyőt is szeretnénk, akkor az, plusz 25 kuna egy napra. A gyerekek fagylaltozása 7 kuna környékén alakulhat, míg a felnőttek hamburgere 17 és 22 kuna között. Aki a pizzát jobban kedveli már 35 és 55 kuna között válogathat a különféle feltéttel kínált pizzák közül.

A családok nagyon sokszor terveznek hajókirándulásokat, ezért most ezeket az árakat is kiderítettük. Egy 2 órás hajókázás a felnőtteknek 100 kuna, míg a gyerekeknek 50 kuna. Ha egész napos ellátást is kínáló hajókázásra készül, akkor a felnőtt jegyet 300, míg a gyerek jegyet 150 kuna környékén tudja megvásárolni.
A tervezgetések között sokszor szerepel a hőn áhított Velence. Talán az egy napos hajókázás helyett érdemes ezt választani, hiszen sokkal nagyobb élménnyel ajándékozza meg a látogatókat. Egy Umag-Velence retúrjegy a felnőtteknek 121 euró, a gyerekeknek 76,5 euró.

Most azoknak kedvezünk, akik éttermekben kívánnak étkezni. Nézzünk egy kicsit itt is körül. A horvátországi halleves 30 kuna, a méltán híres csevap 55-60 kuna, a két fős hústál 150 kuna környékén már rendelhető. Az ínyenceknek íme, néhány halétel ár. Scampi rizottó 60-70 kuna, kagylótálak 50 kunától, scampi tál 120 kunától érhető el. Egy prémium két személyes vegyes haltál, amelyen számtalan finomság megtalálható 300 kuna környékén áll meg. A salátákat kedvelők a csirkesalátát 40 kuna, míg a tonhal salátát 45 kuna környékén kóstolhatják meg.
Az éttermi italok már egy kicsit borsos árban találhatóak meg, de íme néhány példa. Üveges vörösbor 140-400 kuna között, fél literes csapolt sör 17-20 kuna. Egy jó feketekávét 9-12 kuna közötti áron fogyaszthatunk el.

A gépjárművel utazóknak talán az üzemanyagárak is érdekesek lehetnek. Horvátországban a benzin ára 8,8-8,9 kuna között van literenként, míg a dízel 7,9-8 kuna között. A szlovén részen a benzin 1,2-1,3 euró, a dízel pedig 1-1,1 euró literenként. Montenegróban a benzin ára hasonlóképpen alakul, mint Szlovéniában, de a dízel az olcsóbb, 0,8-0,9 euró literenként.