Ingatlanpiaci helyzetkép CSOK után

0
209
CSOK
CSOK

Hosszú stagnálás után komoly fellendülés érződik a lakáspiacon, ami több tényező összeadódásának köszönhető. Az ingatlan mint stabil befektetési forma rendkívül népszerű volt már 2015-ben is – ezen a téren a külföldi befektetők is pörgetik a piacot -, és élénkülést hozott az idei év slágere, a CSOK, azaz az állami támogatás családosok számára.
Nem csak Budapesten élénk a lakáspiac, a fővároson kívül is egyharmadával bővült az eladások száma, melyek jelentős része lakáshitel segítségével valósul meg.

Mindenhol mennek fel az árak, van ahol az egekig

Budapest körzetében a legdrágább övezet Budaörs és Szentendre. A pesti oldalon az ingatlanok négyzetméterára majdnem fele az agglomeráció budai oldalára jellemző árnak. Vidéken egyébként a legjobban Győrben szaladtak fel az árak, itt 400 ezer a jó állapotú és új lakások négyzetmétere, Pécsen ugyanez 300 ezer Ft, Szegeden 240 ezer Ft. Összehasonlításként, a fővárosi garzonok négyzetméterára átlagosan 618 ezer forint.

A tavaly év végén felbukkant kedvezmények, azaz az 5 %-os ÁFA kedvezmény az ingatlanépítésre és felújításra, és a CSOK 10 + 10 milliós kedvezménye annyiban érezteti már a hatását, hogy ha lassan is, de Budapesten és vidéken elstartoltak a beruházások. Győrben például, mint a portfolio.hu írja, minden városrészben indulnak beruházások a 4-6-8 lakásostól a közepes 20-36 lakásszámú projekteken át a 80-200 lakásos nagy volumenű építkezésekig.

A CSOK-ra jogosult családok számolgatnak

A “10+10 CSOK” jelenleg a legalább 3 gyermekes (ideértve a tervbe vett gyermekeket is), “új lakáscélt megvalósító” családoknak ad lehetőséget a 10 millió Ft összegű támogatás igénylésére, és mellé legfeljebb 10 millió Ft összegű, kedvező kamatozású kamattámogatott hitel igénybevételére. A feltételek tehát igencsak kedvezőek a családok számára, akiket az állam támogatni kíván ezzel a lehetőséggel.
Éppen ezért meglepte a piac megfigyelőit, hogy a CSOK nem robbantott, vagyis nem rohanták meg az igénylők a bankokat. (A CSOK egyébként nem hitel, és felvétele nem kötődik hitelfelvételhez, bár hitelintézetekben lehet igényelni.)

A jellemző magatartás a kivárás, mivel a februári start óta többször módosították a szabályozást, többek közt enyhültek a feltételek. A korábbiakkal ellentétben jelenleg nemcsak összkomfortos lakásra lehet igényelni a támogatást, és megszűnt a négyzetméter- vagy vételár maximalizálása a célingatlannal kapcsolatban. Az érintettek feltehetőleg a CSOK szabályozásának megszilárdulására, netán a további enyhítésekre várnak.

A CSOK valós hatását a jövő évre prognosztizálják a szakemberek. Évente 25 ezer új lakásra lenne igény az OTP Bank szakértői szerint, de egyelőre az új lakás építések kevésbé indultak be.
Ahol érezhető a kedvezmény hatása, az az önerős családi ház építés, az eddigi igénylések háromnegyede ezekre vonatkozott.
Azért is visszafogottak a CSOK-ra támaszkodó lakásvásárlások, mivel ez a támogatás nem vonatkozik a most épülőfélben levő ingatlan projektekre, azaz ezekbe nem tudják a CSOK segítségével bevásárolni magukat a vevők.

A lakáshitelek 2016-ban továbbra is népszerűek, hiszen ezek bizonyos anyagi helyzet megléte esetén mindenki rendelkezésére állnak.