Javítsa meg a csöpögő csapot, ezreket spórolhat!

0
375

Kevesen tudják, hogy egy csöpögő vízcsap akár ezresekkel is megnövelheti a család éves költségvetését, pedig egy kis odafigyeléssel gyorsan elháríthatjuk a problémát. Így mind a pénztárcánk, mind a környezetünk hálás lesz!

Csöpögő csap, elfolyó víz…

A vízcsap csöpögését eleinte észre sem vesszük, hiszen lassan, óránként alig egy-két csepp csöppen csak ki a csaptelepből, ami később, néhány hét elteltével akár litereket is jelenthet naponta. Sokan hajlamosak vagyunk legyinteni erre a problémára, pedig sok tisztított víz vész így kárba. Ha a csöpögés annak ellenére sem szűnik meg, hogy elzártuk a vízcsapot, akkor gyanakodnunk kell arra, hogy ilyenkor vagy a tömítés használódott el, vagy a betétek értek meg a lecserélésre. Ha éjszakára egy tálat teszünk a csöpögő vízcsap alá, akkor reggel láthatjuk, hogy egyetlen éjszaka alatt milyen tetemes mennyiség folyik le a lefolyón feleslegesen.

A szakemberek kiszámolták, hogy ha óránként csupán 5 csepp vész kárba (vagyis 12 percenként
csöppen egyet a vízcsap), ami még igen csekély problémának számít, akkor havi szinten ezzel akár 80 liternyi tiszta vizet is a lefolyóba engedünk! Ha a vízcsapunk ennél jobban csöpög, akkor ennek akár a duplája vagy háromszorosa is elfolyhat 30 nap alatt! Amint észleljük tehát a vízcsapunk csöpögését, azonnal lássunk hozzá a vízszerelésnek! Ha magunkban nem érzünk rá késztetést, netán gyakorlat hiányában nem merünk nekikezdeni, akkor mindenképpen forduljunk vízvezeték-szerelő szakemberhez, akinek ez csupán egy rutinfeladat.

A csöpögés megszüntetése csupán a legritkább esetben jár együtt a teljes csaptelep lecserélésével, ami akár több tízezer forintba is kerülhet, legtöbbször megoldható a probléma a tömítések kicserélésével vagy a csaptelet betétjének cseréjével. Ez utóbbiak lényegesen kevesebbe kerülnek hosszú távon, mint ha évekig hagyjuk a vízcsapot csöpögni.

Rejtőzködő probléma

A csaptelepeknél jelentkező vízcsöpögésnél egy sokkal nehezebben észlelhető probléma is jelentkezhet a legtöbb háztartásban. Ez a WC-tartály nem megfelelő záródásából eredhet, aminek következtében nagyon lassan ereszteni kezdi a vizet. Ennek oka a legtöbbször, hogy a víz tartályban tartásáért felelős szelep meghibásodik, és emiatt a víz szivárogni kezd a tartályból. Eleinte ezt nem is lehet észrevenni, csak akkor, amikor a víz szivárgása már folyamatos és nagyobb mennyiségű. Ez a meghibásodás ugyanakkor még több víz elfolyásáért lehet felelős, mint egy csöpögő vízcsap, naponta akár több száz liter víz is a csatornába távozhat anélkül, hogy tudnánk a problémáról! Ennek a meghibásodásnak az elhárítása már mindenképpen vízvezeték-szerelőért kiált, bár ebben az esetben érdemes mérlegelni, hogy a javítás költségei rúgnak-e magasabbra vagy egy új WC-tartály beszerzése.

Ugyancsak jelentős mennyiségű víz elfolyásáért lehet felelős, ha a lakásunkban vagy a telkünkön csőtörés következik be, amit szintén csak akkor veszünk észre, ha a víz megjelenik valahol. Ekkor már a legtöbb esetben károkat is okoz, hiszen eláztatja a falakat, kimossa a ház alatti területet, vagy “csupán” megnöveli a vízdíjszámlát, amit csak a mérőállás leolvasása után veszünk észre. Mivel ez ma már csupán két-három havonta történik, a meghibásodásra is csak ennyi idő múltán derülhet fény, hacsak nem vagyunk nagyon körültekintőek, és nem fedezzük fel, a vízmérőóra mozgását.