Kovácsoltvas – értékteremtés a lakberendezésben

0
551

Napjainkra ismét divatba jöttek a kovácsoltvasból készült bútor-kiegészítők és díszítő elemek. Nem kizárólag a romantikus és mediterrán lakberendezési stílus jegyében kialakított hálószobák ágykeretein találkozunk velük, de feltűnnek a lépcsőkön, csillárokon, lámpákon, kerítéseken és korlátokon egyaránt. A fentiekből is kitűnik, hogy  funkcionalitásukat tekintve kovácsoltvas termékekkel kül- és beltéren találkozhatunk egy háztartásban. Függetlenül az elhelyezéstől, az elegancián kívül egyszerre képviselik az egyediséget és az időtlenséget. A kézműves igényességgel készülő darabok ugyanis – azzal együtt, hogy a luxust képviselik – hosszú évtizedekre meghatározzák otthonunk egészének arculatát.

Ettől egyedi, de nem minden esetben!

A mai napig is gyártják azokat a klasszikus értelemben vett kovácsoltvas termékeket,
melyeket a kézművesipar remekeinek tekinthetünk évszázadok óta. A kereskedelemben
ellenben se szeri se száma az olyan sablonok alapján készülő kovácsoltvas hatású – gyakran csak préselt – szerkezeteknek, amelyeknek nem sok köze van sem az egyediséghez, sem az igazi kovácsoltvashoz. A valódi kovácsoltvas minden esetben kézműves termék. Nemcsak minden egyes darabját kézzel készítik, de szénnel hevítve hagyományos módon izzítják a vasat több mint 1000 Celsius fok fölé. A kézimunkának köszönhetően nemcsak minden darab egyedi, de az elkészíthető variánsoknak is csupán a megrendelő fantáziája szabhat határt. A magas hőfokon kialakított elemek összeillesztése is tradicionális eljárással történik. Az egyes darabokat a kovácsmester kalapáccsal forrasztja össze, sőt a rögzítéshez is csupán bilincset vagy szegecset használnak, de természetesen léteznek olyan termékek, amely során használnak hegesztést is. ezek olcsóbbak, látványra nem rosszabbak, de kevésbé tradícionálisak.

Növekvő kereslet, elérthető ár

A kovácsoltvas termékek előállítása nagyon idő- és munkaigényes tevékenység, így szinte
magától értetődő a magas ár. Bár az interneten több olyan kovácsmestert találunk, akik a
legmagasabb minőséget előállítására képesek, az elmúlt években egyre növekvő keresletet
ellátását már ők sem tudják elvégezni. A megoldást – mint általában az ipar más ágazataiban – ezen a területen is gépesítés oldotta meg. A modern technológiát felvonultató vasművekben az öntés, hengerlés és húzás eljárásainak köszönhetően előállított elemek a laikus szem számára ma már szinte a megszólalásig hasonlítanak a valódi kovácsoltvas szerkezetekhez. Kevesen tudják, de a kovácsoltvas kerítések döntő többségének gyártása már nagyüzemi keretek között zajlik. Mivel árfekvésüket tekintve jóval kedvezőbbek, elérhetővé vált a szélesebb társadalmi rétegeknek is. A megrendelők számára a szinte észrevehetetlen esztétikai különbség nem nyom annyit a latba, mint a kézműves kovácsoltvas szerkezetekhez viszonyított nagyságrendekkel kedvezőbb árkülönbség.

Költséges, de értéket teremt

A lakberendezők és ingatlanértékesítők szerint a kovácsoltvas olyan befektetés, amely minden esetben megtérül. Egy kovácsoltvasból készült kerítés vagy balkon rendkívüli módon megnöveli a ház értékét annak értékesítésekor. Azzal együtt, hogy kifejezetten időtállóak, a kovácsoltvas szerkezetek komoly esztétikai értéket is jelentenek, mivel némi karbantartással és gondozással több generációt is kiszolgálnak.

Erre figyeljünk, ha kovácsoltvas mellett döntünk

Ahogy az lakásfelújításkor lenni szokott “egyik probléma adja a másikat”. A lakberendezők
szerint az összhatás akkor lesz kielégítő, ha például egy kovácsoltvasból készített kerítés
mellett a lépcsőfeljáró valamint a balkonok korlátja is kovácsoltvasból készül. Fontos persze a különböző mintavariációk harmóniája is, melyből rendkívül nagy választék áll rendelkezésre a kovácsoltvasból készített szerkezeteket kivitelező cégek választékában. A kovácsoltvas elemek kiválasztásának már önmagában is van némi “árszabályozó” vonzata Jó ha tudjuk ellenben, hogy a kerítés magasságának, esetleg a lábazat és a kovácsoltvas szerkezet arányának módosításával jelentősen csökkenthetünk az áron.