LED szalag tápegységről – mielőtt megvásárolná a nem megfelelőt

0
285
LED szalag tápegységről
LED szalag tápegységről

A LED szalag tápegység vásárlása előtt érdemes egy kissé közelebbről is megismerkedni ennek a világítási technológiának a részleteivel, tulajdonságaival és jellemzőivel, hiszen tényleg egyre több pozitívat hallunk róla, egyre többen váltanak a hagyományos izzók helyett LED lámpára és még többen LED szalagokra. Ahhoz azonban, hogy ezek tényleg tökéletesen működjenek, és hogy tényleg ki is lehessen használni az összes jó tulajdonságukat, amelyeket magukban hordoznak, ahhoz a részleteket is ismerni szükséges. Ismerkedjünk meg először a szalagokkal, majd térjünk át a hozzá tartozó tápegységek milyenségére.

Ezt a szalagot ma már nagyon sok helyen használják, nem hiába, hiszen kiváló hangulatvilágítás, emellett pedig kiváló fényforrás is. A régi fénykábel után itt van ez a sokkal praktikusabb, energiatakarékos és hosszú élettartamú szalag, amelyet sokkal több helyen is alkalmazhatunk, mint az eddigi hasonló termékeket. A LED szalag legnagyobb előnye, hogy szinte bárhová felszerelhető, beltéri és kültéri területekre, bármilyen anyagokra is ragasztható. Az öntapadó ragasztós hátoldalnak köszönhetően a felhelyezés is rendkívül egyszerű. Hálószoba, konyha, nappali; kint pedig kert és medence hangulatvilágítására alkalmas – de szinte bárhol használhatjuk, hiszen van vízálló változata is.

A LED szalag tápegység a működést hívja elő, nem mindegy azonban, hogy melyik szalaghoz milyen tápegységet választunk – a laikusok sajnos sokszor abba a hibába esnek, hogy nem tudnak erről, és nem kérdeznek utána, így olyan tápegységet vásárolnak, amely nem lesz megfelelő a szalaghoz. Osztotta meg tapasztalatát velünk az ArtLED szakembere.

A szalag működésbe hozásához nem elég egy hálózati aljzat, hanem egy tápegységre van szükség, amely a 230V hálózati feszültségből 12V DC egyenáramot csinál – ennyire van ugyanis szüksége a működéshez. Egyes szalagok 24V-ot igényelnek, de ezek ritkák. Mivel a LED elég érzékeny az ingadozásra, ezért fontos, hogy olyan tápegységgel tudjuk működtetni, amely stabilizált 12 V-ot állít elő. A túl nagy feszültségből, esetleg annak ingadozásából keletkezett túláram is káros, hiszen hamar tönkreteszi a szalagot, így már nem tud hosszú távon, tökéletesen világítani, sőt az ez által termelt hő képes megbarnítani a szilikonnal bevont kültéri szalagot.

Nagyon fontos a LED szalag tápegység tekintetében, hogy mekkora lehet a terhelés. A tapasztalat azt mutatja, hogy csak névleges adatnak számít a megadott teljesítmény, ugyanis a szakemberek szerint ennek csak a 80 százalékáig terjedhet az állandó terhelés. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy például egy 80W fogyasztású szalaghoz 100W teljesítményű trafót kell választani. Könnyedén ki is lehet számolni, hogy a mi szalagunkhoz mekkora teljesítmény szükséges, hiszen a méterben megadott hosszt kell felszorozni a teljesítménnyel, majd elosztani 1,2-vel.

A LED szalag tápegység fajtája sem mindegy azonban, sokszor itt is lehet tévedni. Nagyobb teljesítmény esetén az ipari tápegység javasolt, egyébként a legtöbb LED szalag tápegység a laptop és telefontöltőhöz hasonlít, bár gyakoribb a laptoptöltős hasonlóság. Az otthoni használatra tehát az adapter tápegység kiválónak bizonyul. Azt már említettük, hogy a szalagot lehet kint és bent is alkalmazni, talán egyértelműnek tűnik, hogy a kültéri használatra speciális, vízálló tápegységgel kell működtetni. A vízálló tápegység egyébként nem csak a külső területeken ajánlott, de olyan helyeken is, ahol magas a páratartalom, tehát például konyhába, vagy fürdőszobába is inkább ezt a típust ajánlják.

A legfontosabb a LED szalag tápegység vásárlása előtt, hogy átgondoljuk, hol és mennyit fogjuk használni a szalagot. Ennek alapján már könnyebben tudunk választani is, esetleg segítséget is könnyebben tudunk kérni az eladótól.