Home Színes Miért fontos a jó bérszámfejtés?

Miért fontos a jó bérszámfejtés?

0
Miért fontos a jó bérszámfejtés?

A bérszámfejtés nem egyszerű munka, hiszen széleskörű látásmódot, nagy tudást, odafigyelést, precizitást igényel, emellett emberséget, megbízhatóságot és a megfelelő számítógépes ismereteket. A bérszámfejtés a könyvelési munka egyik része, némely esetben – főleg a pár munkást foglalkoztató cégeknél – a könyvelő is képes ellátni ezeket a feladatokat, ám a nagy vállalatoknál, ahol esetleg már 20 személyen felül van a munkások száma, nagyon fontos, hogy szétváljon a könyvelő és a bérszámfejtő munkája, tehát ezekben az esetekben nem egy ember végzi a munkát.

A bérszámfejtés sokrétű tevékenységnek számít, ezért van az, hogy a nagyobb cégeknél a könyvelő képtelen még ezt a feladatot is ellátni. A bérrel és a munkaviszonnyal kapcsolatos tevékenységek mind a bérszámfejtő feladatai, tehát a bérszámfejtő végzi az alkalmazottak ki és beléptetését, a NAV-hoz való bejelentést, a bérfizetési bizonylatok előállítását, a járulékok kiszámítását, azokat, amelyek kifizetésre kerülnek, és természetesen a bérszámfejtő végzi a bevallás küldését a NAV számára is. A bérszámfejtő az adatszolgáltatásokkal is foglalkozik és a különféle nyilvántartásokat vezeti. A bérszámfejtő tehát teljes mértékben a munkaviszonyban lévő személyekkel dolgaival foglalkozik, azok munkaidejét és szabadságát is számon tartja, vezeti, de a különféle juttatásokat és levonásokat is ő intézi.

A bérszámfejtés akkor jó, ha az precízen és átláthatóan van végezve – vallja az ecoexp.hu szakértője. Ez általában függ attól a személytől, aki végzi a bérszámfejtést, de nagyban függ a cég vagy vállalat vezetőjétől is, a kettejük kapcsolatától, együttműködésüktől, másodsorban pedig a technikai feltételektől.

A bérszámfejtést nem kötelező egyébként a cégen belül végezni. Természetesen talán akkor lehet a leghatékonyabb a munka, ha a munkáltató és a bérszámfejtő folyamatos kapcsolatban tudnak maradni, ha a munkáltató bármikor el tudja érni a bérszámfejtőt, illetve ha a bérszámfejtőnek személyes kapcsolata is van a cég munkatársaival, ám ez nem kötelező. Amennyiben egy cég nem tud, vagy nem akar külön bérszámfejtő munkást foglalkoztatni, akkor érdemes a bérszámfejtést egy külsős cégre bízni, akik a megfelelő szakértelemmel végzik el ezt a munkát. Ez egyébként ugyanaz, mintha a cégen belül végezné el valaki a feladatot, a kiszervezett bérszámfejtés esetében azonban nem Önnek kell keresnie a megfelelő bérszámfejtőt, hanem egy megbízható cégre rábízni a munkát, akik megkeresik Önnek a legkiválóbb munkatársat, aki a legjobban ért ahhoz a feladathoz, amelyre Önnek szüksége van.

A kiszervezett bérelszámolás manapság egyre elterjedtebb hazánkban, főleg a nagy cégek, a több, mint 50 személyt foglalkoztató vállalatok bízzák külsős cégekre a bérszámfejtést, hiszen vallják, hogy így még pénzt is megspórolhatnak. A kiszervezett bérszámfejtéssel ugyanis csökkenthetik a költségeket, nem kell cégen belül a bérszámfejtéssel foglalkozni, tehát koncentrálhatnak inkább a cég fő tevékenységére. A kiszervezett bérszámfejtés másik nagy előnye, hogy a dolgozók személyes adatai teljesen biztonságban vannak, nem kell attól tartani, hogy kikerülnek a cégtől.

A jó bérszámfejtő mindig naprakész a törvényeket és a jogszabályokat illetően, amelyek gyakran változnak. A jó bérszámfejtő a megfelelő számítógépes ismeretekkel is rendelkezik, és tudja kezelni a különféle bérszámfejtési programokat, modulokat. A jó bérszámfejtés feltétele, hogy jó munkakapcsolat legyen a bérszámfejtő és a munkaadó között, hiszen a kettejük közös munkája is sokszor a meghatározó.

Ha jó bérszámfejtőt választ, vagy egy megfelelő cégre bízza a bérszámfejtést, akkor szinte biztos lehet a precíz és hibamentes munkában.