Home Hírek Kesztölc Minifesztivál Kesztölcön – Ahogy mi láttuk

Minifesztivál Kesztölcön – Ahogy mi láttuk

0
Minifesztivál Kesztölcön – Ahogy mi láttuk

Tegnap este a PilisCentrum munkatársa is ellátogatott a kesztölci minifesztiválra. Erős késéssel az Öcsi és a verebek koncertjére értem oda. Az első benyomásom az volt, hogy huhhh ez tényleg mini. De ahogy teltek a percek, lassan órák rádöbbentem, hogy a mini is lehet grandiózus. Kezdjük azzal, hogy az Öcsi és a verebek, olyan minőségű jazz-rock zenét játszott, amit még órákig el tudtam volna hallgatni. De a rövid zenélést tartalmas programok követték. Szivek Péter előadása számomra különösen érdekes volt. Előadásában kitért arra, hogy attól ugyan Kesztölc a Neszmélyi borvidékhez tartozik, de mégis különbözik attól. A különbség magából Kesztölcből adódik. Kesztölcnek a mészkő falak, és szirtek miatt ugyanis egyedi mikroklímája van, ami miatt még az augsztusi, kora őszi estéken sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, hiszen a szirtek visszasugározzák az egész nap alatt felvett hőt. Ez pedig azért is fontos, mert a szőlő 20 fok alatt nem érik. Őt követte Megyesi Éva kertészmérnök akinek az előadása a ‘Csillagvirágok, virágcsillagok’ címet viselte. Színes előadásán keresztül bemutatta, hogy a csillag forma hogyan jelenik meg a virágok és növények között.
Kedves Olvasó! Ön szerint Pilisszentlélek a Pilisben van? Ha igennel válaszolt, akkor rosszul tette. Ugyanis -mint Balogh Tamás író előadásából kiderült –  a Pilis mészkőhegység, míg a Visegrádi-hegység vulkanikus eredetű. Pilisszentkereszt pedig a két hegység találkozása között fekszik, és az alatta lévő kőzet pedig vulkanikus, tehát Pilisszentlélek nem a Pilisben van.
Ahogy hallgattam az előadásokat, szinte észre sem vettem, hogy már szinte két órája állok egy helyben a kesztölci művelődési házban. Elrepült az idő. Amit különösen sajnálok, az az, hogy lemaradtam a vőfélypárbajról, amire az MTVA híradója élőben is bejelentkezett (a 34. percnél kezdődik a kesztölci tudósítás) és az, hogy lemaradtam két minden bizonnyal ugyancsak érdekes előadásról.

Lehet mini volt maga a fesztivál, de az előadásokkal, és a hangulattal magasra tették a szervezők a lécet. Családias, barátságos légkör, tartalmas program volt. Olyasfajta, amelynek közösség kovácsoló ereje van. Szivek Péter azt mondta: Egy bor akkor jó bor, ha elfogy! Én azt mondom egy fesztivál, akkor jó fesztivál, ha lélekben, tudásban gazdagabban távozik a látogató, ahogyan tegnap este én is.