Home Színes Mitől tartanak a férfiak?

Mitől tartanak a férfiak?

0
Mitől tartanak a férfiak?
férfiak félelmei

Egy brit kutatás arra kereste a választ, hogy a férfiak az öregedés során mitől félnek a leginkább. Az impotencia, az elhízás és az őszülés is az első helyeken szerepelnek a listán. Viszont hatalmas fölénnyel mégis a kopaszodás nyert, mert a válaszadók 94%-a a leginkább attól tart, hogy a hajzata el kezd fogyni.
Meglepő lehet, hogy a hajzat változásának kérdését olyan problémák elé helyezték, amelyek sokkal jobban érintik az egészségüket. Jobban belegondolva viszont érthető lehet, hiszen a kopaszodás kialakulásának nagyon komoly lélektani és önbecsülési következményei lehetnek.
Mivel a külsőnk szempontjából nagyon meghatározó, hogy milyen frizurát viselünk, így komoly lélektani válságot okozhat az, ha valaki nem tud azonosulni az új megjelenésével. (Bár vannak kivételek, a ritkuló haj keveseknek áll jól.)
A férfiak ugyanakkora tragédiának élhetik meg a kopaszodást, időskori hajhullást, mint a nők.
A genetikai eredetű kopaszodás ellen sajnos nem lehet mit tenni, viszont a hajbeültetéssel eredményesen lehet kezelni.
A hajátültetés férfiak és nők számár is megoldást jelenthet a kopaszodásra, éppen ezért érdemes elgondolkozni, szakorvosoktól tanácsot kérni ezügyben.

A hajbeültetésről

kopaszodik?
kopaszodik?

A hajbeültetés  alapvetően három szakaszra bontható. Első körben az átültetésre kerülő hajtüsző egységeket, graftokat veszik ki, ezt általában a hatékony és megbízható FUE (Follicular Unit Extraction) módszerrel végezik. A FUE módszer azt jelenti, hogy egyenkénti kihúzásos módszerrel történik a hajvétel. A hajvétel másik, speciális módja lehet, az ún. FUT csíkvételi hajátültetéses módszer. Mindkét technika esetében az egy vagy több hajszálat tartalmazó hajtüszőket a fej hátsó-oldalsó részéből nyerik ki és az így kinyert graftokat ültetik be a hajhiányos területre.

A hajátültetés műtét második szakaszában a befogadó nyílásokat kell előkészíteni a hajhiánytól szenvedő területen. Ehhez sok apró nyílást kell ejteni a fejbőrben, amivel a hajátültetés természetes megjelenését tudják szabályozni. A természetes megjelenéshez szükséges a hajszálak sűrűségének, irányának és dőlésszögének pontos meghatározása. Természetesen a hajvonal elülső kialakítása külön hangsúlyt kap.

A hajátültetés műtét harmadik szakaszában történik meg a tényleges beültetés. A kinyert hajtüsző egységeket a fejbőrben ejtett apró nyílásokba ültetik be. Mikrosebészeti jellegű, ultrafinom technikával történik az eljárás. A graftok beültetése mind a FUE, mind a FUT hajátültetési eljárásnál hasonló módon történik.

A hajátültetés helyi érzéstelenítéssel történik, maga az érzéstelenítés, egy injekció, ami minimális kellemetlenségével jár csupán, de a műtét ideje alatt viszont teljes fájdalommentességet biztosít. A műtét utáni fájdalomérzet egyéntől függően jelentkezik, de érzéstelenítési technikákkal a minimálisra csökkentik a kellemetlenséget.

PRP-s hajbeültetés

A PRP-s hajbeültetés azt jelenti, hogy a hajbeültetés műtét mellett kiegészítésként thrombocitában gazdag vérplazmát fecskendeznek a fejbőrbe. A PRP (magyar rövidtése: VGV) kiegészítő alkalmazásának hajátültetés alatti haszna és a hajhullás kezelésében játszott szerepe kapcsán még sok a találgatás, ugyanakkor még kevés a tudományos igényű bizonyíték ezen elméletek bizonyítására.

Mai (2014) ismereteink szerint a PRP-s hajbeültetés nem ér el jobb eredményt, mint a PRP alkalmazása nélkül végzett hajbeültetések.
De mit jelent a VGV azaz vérlemezkékben gazdag vérplazma (angolul: PRP)?

A Vérlemezkékben Gazdag Vérplazma (VGV, angolul PRP) koncentrált vérplazmát jelent, amelyben a normál keringő vérben található vérlemezke szám kb. ötszörös mennyiségét tartalmazza. Emellett a vérplazma még tartalmaz növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek szintén segítik a sebgyógyulást.

A PRP-t  a gyógyászat több területén alkalmazzák: ínsérülések gyógyulásának felgyorsítására, csont és ízületi gyulladásokban, egyes fogászati kezelésekben (pl. állcsont rekonstrukció) és a szívsebészetben is. A koncentrált vérplazma bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást és a szöveti regenerációt, így előnyei alkalmazhatóak lehetnek a hajhelyreállító sebészetben is.
A VGV-s hajbeültetés tehát azt jelenti, hogy a hajbeültetés műtét mellett kiegészítésként thrombocxtában gazdag vérplazmát fecskendeznek a fejbőrbe.

Hajátültetésnél a PRP injektálható a befogadó területre, így elméletileg az átültetett graftok gyógyulását lehet stimulálni, illetve segíteni az adóterületen a sebzések gyógyulását.