Home Színes Mivel játszanak a mai gyerekek?

Mivel játszanak a mai gyerekek?

0
Mivel játszanak a mai gyerekek?

Szülőként – visszagondolva a saját gyermekkorunkra – talán minden kicsit egyszerűbbnek tűnt akkor. Manapság viszont annyi csatornán ér minket – és ezáltal persze gyermekeinket is – a ránk zúduló hihetetlen mennyiségű információ, hogy nem csoda, ha olykor nehéz a szelektálás – különösen akkor, ha a csemeték játékainak a kiválasztásáról van szó. Érdemes-e tehát csak a reklámok alapján választani, vagy legyünk ennél (jóval) specifikusabbak?

Újabbnál újabb játékok ide vagy oda, bizony vannak olyan örökzöld darabok és típusok, amik bár változtak az idők során, sosem mennek ki a divatból – a Lego, a Barbie, a plüssjátékok bizonyos fajtái már 50 éve is nagy népszerűségnek örvendtek, és ez ma sincs másképpen.

A játékipar azonban az idő múlásával – és persze a gyártási technológiák forradalmasításával – lassanként új arcot öltött. A tömeggyártás elindulása után már olyan darabok is futószalagról kerültek le, melyeket addig csak kis manufaktúrákból tudtak megszerezni a szülők, ma pedig már ott tartanak a gyermekjáték-vásárlási szokások, hogy a szülők sokkal szívesebben vásárolnak webshopokból, otthonról, kényelmesen, mint az erre specializálódott játékboltokban. Néhány szülő arról nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy így egész egyszerűen megspórolja maguknak a felesleges köröket az üzletben, és gyakran számottevően olcsóbb is külföldről megrendelni ugyanazt a játékot, mint leemelni a játékboltban a polcról – arról nem is beszélve, hogy a világháló kínálata milliószor nagyobb, mint a legnagyobb fizikailag létező játékáruháznak.

Manapság – persze a régi klasszikusok mellett – a legnépszerűbbek a fejlesztőjátékok: a kézügyességet, a koncentrációt, a figyelmet fejlesztik ezek, és a gyerekek általában nagyon élvezik az ezekkel való elfoglaltságot. A legtöbb szülő arról számolt be, hogy ezek a játékok sokszor igénylik a szülői részvételt is, így amellett hogy a kicsik rengeteget tanulhatnak a játék során, az együtt töltött idő is hasznosan, együttműködve telik – ez pedig csapatmunkára tanítja a csemetéket.

Igaz, hogy elkerülhetetlen már a modern technika beszivárgása a gyermeknevelésbe, törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék a picik valamilyen okos eszköz társaságában! Ezek olyan tartalmat közvetíthetnek, amik – gyakran hiába a “gyerekzár” – árthatnak gyermekünknek, így legyünk mindig nagyon körültekintőek – és persze ne feledkezzünk el arról sem, hogy a rendszeres közös játéknál nincs jobb fejlesztő eszköz vagy játékszer.