Home Színes A négyütemű fűkasza előnyei a kétütemű fűkaszákkal szemben

A négyütemű fűkasza előnyei a kétütemű fűkaszákkal szemben

0
A négyütemű fűkasza előnyei a kétütemű fűkaszákkal szemben
fűkasza

A fűkasza a nehéz terepek fűnyírója. Sokan hasonlítják össze a fűkaszát a szegélynyírókkal, hiszen kinézetben hasonlítanak egymáshoz, de míg a szegélynyíróval már nagyobb területen füvet nem lehet nyírni, addig a fűkasza lényege pont ebben rejlik – legyen szó akár a kétütemű, akár a négyütemű változatról. A robusztus felépítés is a nagyobb teljesítményt sugallja. A fűkasza kiváló megoldást nyújt tulajdonképpen minden terepen, a meredek lejtők, a partoldalak, a dombok, árokpartok és elgazosodott, gondozatlan területek barátja a fűkasza. Ezekhez a terepekhez a hagyományos fűnyíróval már nem férhetünk hozzá, a szegélynyíró pedig teljesítményben nem elég. Használjunk fűkaszát! No de négyüteműt vagy kétüteműt?

A megfelelő fűkasza választásakor nem csak az a kérdés merül fel, hogy négyüteműt vagy kétüteműt vásároljunk, hiszen lényeges különbségek vannak a benzines és az elektromos fűkaszák között is. A kérdés tulajdonképpen mindkét esetben az, hogy milyen célra és milyen terepen, milyen körülmények között és hány órán keresztül, milyen sűrűn használnánk a fűkaszát, mekkora teljesítményre van szükségünk – ennek alapján már könnyebben eldönthető, hogy négy- vagy kétütemű, illetve benzines- vagy elektromos, esetleg akkus fűkaszára van-e szükségünk. Nézzük az alapvető különbségeket!

A fűkaszák közötti különbségek

A benzines fűkasza az elektromos szegélynyíró nagy teljesítményű testvére. Amennyiben a fű magassága meghaladja a fűnyíró motorjának a szintjét, ott már szegélynyírót vagy fűkaszát használunk, attól függően, hogy mekkora és milyen minőségű területről van szó. Ha pusztán a szegélyek nyírására van szükség, amely csak kevés időt vesz igénybe, akkor az elektromos vagy akkus szegélynyíró a legjobb megoldás. Ugyanakkor, ha már egy nagyobb és nehezebb terepről van szó, melynek rendbetétele akár órákat is igénybe vehet, akkor kizárólag a benzines fűkasza fog megoldást kínálni a problémára.

A legtöbb gyártó még a kétütemű fűkaszákat részesíti előnyben, ezért a használók többsége még keveset tud a négyütemű fűkaszákról. Pedig érdemes megismerkedni velük. A Makita ajánlatában már találkozhatunk a négyütemű fűkaszával, amely kiváló előnyökkel rendelkezik. Már tudjuk, mire jó a fűkasza, mi a különbség az elektromos és a benzines változat között, milyen terepeken érdemes alkalmazni, most pedig nézzük, mit kínál a Makita legújabb, négyütemű fűkaszája. Mitől jobb és előnyösebb ez az eszköz?

A négyütemű fűkasza előnyei

A négyütemű és a kétütemű fűkaszák közötti legnagyobb különbség az üzemanyagban rejlik, és valójában ez adja a a négyüteműek legnagyobb előnyét is a kétüteműekkel szemben. Sokszor ugyanis nagy időveszteség a kétütemű üzemanyag bekeverésével foglalkozni, és különféle problémákat okoz a rossz keverés. Olcsóbb megoldásnak is bizonyul, hogy nem kell keveréket használni a négyüteműnél. A nagy teljesítmény mellett azonban még mindig egy kis méretű gépről van szó, amely könnyű is, tehát e kombináció egy praktikus megoldást kínál.
A négyütemű fűkasza sokkal halkabb, mint a kétütemű. Használata akkor ajánlott, ha több órás fűnyírásról van szó, nehezebb terepen. Például közüzemi használat esetén vagy egy nagyobb kert rendbetételekor rendkívül bosszantó, ha 6-8 órán keresztül zúg a fűnyíró vagy a kétütemű fűkasza.

A halk motor mellett érdemes megemlítenünk a környezetbarát jelleget is, hiszen a négyütemű fűkasza sokkal kevesebb káros anyagot bocsájt ki, mint kétütemű társai. Ezt is érdemes figyelembe venni, hiszen ha órákon keresztül működtetjük a gépet, akkor érdemes olyat választanunk, ami a környezetet is kíméli. A fűkasza használata során levegőbe kerülő káros anyagok ugyanis nem csupán a környezetet, de a mi egészségünket is károsítják. A négyütemű benzinmotoros fűkasza üzemanyag fogyasztása kedvezőbb, tehát megspórolhat is vele. A Makita négyütemű fűkaszái önkormányzati célokra is alkalmazhatóak, ahol minimum jogszabályi követelmény, hogy a napi 8 óra használat mellett a fűkasza rendelkezzen a munkavégzőt védő, megfelelő rezgéscsillapítással.

Csupán a nagyon meredek partfalak mentén kell mellőznünk a négyütemű fűkaszák használatát. Ugyanis a négyütemű fűkaszáknál a kenés akkor működik megfelelően, ha úgy tartjuk a gépet, mint a sík felületen történő munkavégzésnél. Amennyiben sokat kaszálunk a partoldalon fel- illetve lefelé, akkor nem tudjuk biztosítani a megfelelő pozíciót. Ilyen területekre használjunk inkább továbbra is kétütemű fűkaszát