Home Színes Néhány praktikus tanács az esküvői fotós kiválasztásához

Néhány praktikus tanács az esküvői fotós kiválasztásához

0
Néhány praktikus tanács az esküvői fotós kiválasztásához

Az ősz közepén ugyan véget ér az esküvői főszezon, azonban sok jegyespár éppen ebben az időszakban kezdi el szervezni a jövő évi esküvőjét. Jellemző, hogy a párok ilyenkor ősszel, illetve a karácsonyt követően kezdik el keresni az esküvői szolgáltatókat, így ekkor választják ki az esküvői fotósukat is.
A szervezés során a prioritás először mindig a lakodalom, illetve a szertartás helyszínének kiválasztására esik, a gyakorlat azt mutatja, hogy ha a lagzi helyszínével sikerül az időpontot leegyeztetni, akkor kezdik el a párok a többi szolgáltatót, közöttük az esküvői fotóst is felkeresni.
Az esküvő megörökítése szinte minden pár számára nagyon fontos szokott lenni, ami természetes, hiszen ennek az eseménynek az emlékét mindenki szeretné megőrizni. A legtöbb pár esküvői fotóst és videóst egyaránt fel szokott kérni az események megörökítésére, de ha választaniuk kell közülük, akkor általában a fotós mellett teszik le a voksukat.
Az esküvő megörökítése kiváltképp nehéz feladat, ezért az esküvői fotós kiválasztása nagyon nagy jelentőséggel bír. Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban talán az a legfontosabb tanács, hogy mindenképpen legyen esküvői fotós, és ezt a feladatot semmiképp ne bízzák oda olyan személyre, akinek nincsen fotós tapasztalata.
Az esküvői fotózás nagyon nehéz műfaj, amelynek a nehézsége abban rejlik, hogy a nagy nap eseményeit nem lehet megismételni, hiszen a pár csak egyszer húz gyűrűt egymás ujjára, vagy éppen az első hitvesi csók is csak egyszer csattan el. Éppen ezért fontos, hogy a fotósnak esküvők megörökítésével kapcsolatban is legyen tapasztalata, mert e nélkül az egyébként jó fotósok is könnyen elbizonytalanodhatnak. Tehát ha komoly elvárás van az elkészülendő fotók minőségével kapcsolatosan, akkor ezt a feladatot tapasztalt esküvői fotósra kell bízni, aki az esküvő tapintható feszültségét, vagy a megismételhetetlenséget nem nehézségnek, hanem kihívásnak tekinti, így ezeket a tényezőket a maga javára tudja fordítani.
Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban másik fontos dolog, hogy olyan fotósra essék a választás, akinek a munkáját az ízlésükhöz közelinek érzik. Az ízlés nagyon szubjektív dolog, lehet egy fotós nagyon jó, ha a képei nem felelnek meg az ízlésünknek, és ritkán sül ki abból jó dolog, ha a fotós az ízlésünkhöz igazítja a saját stílusát – ehelyett inkább olyan fotóst érdemes választani, akinek a képábrázolását közel érzik magukhoz.
Nagyon fontos kérdés a fotós szakmai felkészültsége, amelynek a megítélése nem kevésbé szubjektív, mint a stílusról való vélemény kialakítása, hiszen a párok többsége nem ért a fotózáshoz. Ebben a kérdésben alapvetően az ítélőképességükben kell bízniuk, és látva a fotós portfólióját, weboldalát, megnyilvánulásait, vagy akár a megjelenését kell letenni mellette a voksunkat.
Az esküvői fotós szakmai felkészültsége mellett nagyon fontos, hogy milyen a személyisége, hiszen ő a kommunikációja során hozza ki a párokból a legjobbat. Ne felejtsük, hogy a pár a nagy nap túlnyomó részét közvetlenül a fotós társaságában tölti, így a számukra egyáltalán nem lehet mindegy, hogy a fotósuknak milyen a személyisége. Éppen ezért válasszanak olyan fotóst, akinek a személyisége, a fellépése és habitusa illik önökhöz.
A fentiek tekintetében mindenképpen tanácsos személyesen is találkozni a fotóssal, hiszen egy ennyire szubjektív döntést csak akkor lehet jól meghozni, ha személyes benyomásunk is van. Nem feltétlenül érdemes találkozni az összes jelölttel, ha úgy érezzük megtaláltuk az „igazit”, de bizonytalanság esetén érdemes több, az ízlésünknek megfelelő fotóssal is találkozni.
Persze a fotós kiválasztásánál praktikus kérdéseken is át kell magunkat rágni – ilyen lehet az ár, a csomagajánlatok, vagy éppen az, hogy a fotós lakhelye mennyire messze van az esküvő helyszínétől.
Önmagában az ár nem minden esetben jelent minőségi tényezőt, hiszen nagyon sok jó fotós nyújt jó ár-érték arányú szolgáltatást, de sajnos ennek a fordítottja is igaz lehet. Ha drágállják az „igazit”, akkor érdemes megfontolni, hogy többet költsenek az egyetlen olyan esküvői szolgáltatásra, amely segít megőrizni az esküvő emlékét, de az is segíthet, ha egy alap csomagot választva, vagy rövidebb rendelkezésre állási időt elvárva szorítják lejjebb az általa ajánlott árakat. Az azonban semmiképpen nem ajánlatos, hogy csupán az ár miatt olyan fotósra bízzák a feladatot, akinek az eddigi munkája, vagy egyéb tulajdonsága nem győzte meg önöket.
Kis országban élünk, így a legtöbb fotós az egész országot bejárva dolgozik, többségük az árajánlatába beépíti a kiszállás költségeit – persze ha ez nem egyértelmű, akkor kérdezzenek rá – így nem feltétlenül kell helyi fotóst választaniuk, jöhet akár dunaújvárosi esküvői fotós is az esküvőjüket megörökíteni, ha úgy érzik, hogy ő a jobb választás.
Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban az utolsó, de talán a legfontosabb javaslat, hogy időben kell választani, mert csakúgy, mint a többi esküvői szolgáltató tekintetében, a jobb fotósok is nagyon gyorsan elkelnek, főleg, ha az esküvő az esküvői főszezonban lesz megtartva.