Ötödször találkoztak a magyarországi pálos települések

0
105

A pálosok úgy voltak jelen a nemzet életében, mint a kovász a kenyérben, de az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend Európát is gazdagította, összekötve a magyar nemzetet Európával, a világgal, a helyit az egyetemessel – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter június 11-én Pilisszentlászlón.

A Pest megyei községben tartották a pálos települések ötödik országos találkozóját.

Trócsányi László szerint a pálos települések találkozója nemes hagyományt elevenít fel, a hagyomány ápolása azonban nem lehet öncél.

Hozzátette, fontosak a gyökereink, de csak azért, hogy gyümölcsöt teremthessünk: a cél a gyümölcs, a gyökerek csak a feltétel. Ha ezt elfelejtjük, langyos konzervativizmusba süllyedünk, a kereszténység nem annyira a múltunk, hanem a jövőnk kell, hogy legyen – mondta.

A miniszter szólt arról, hogy a Magyarországra és Európa keleti felére évtizedekig ráerőltetett tudományos materializmus helyett ma a világban makacsul tartja magát egyfajta egzisztencialista materializmus, az anyagiasság kísértése, „mintha az anyagiak lennének egyedül igazán fontosak”. A pálosok ez ellen lázadnak a mai napig, ők a valódi radikálisok, akik mernek másképp élni – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy az első remete szerzetesek kivonulók voltak, kivonultak a városokból. A pálos alapítású vagy kötődésű települések üzenete, hogy ha a lélek és a szellem lakja a vidéket, akkor a vidék képes lesz nem csak el-, hanem megtartani lakóit, sőt újabbakat vonzani – emelte ki.

Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke az MTI-nek elmondta: az évenkénti találkozón a pálosok és azok a települések vesznek részt, ahol volt vagy van pálos kolostor. Rámutatott: ezeknek a településeknek az életében jelentős szerepet töltött be a pálos kolostor, múltjuk fontos részeként tartják számon, és meghatározó az identitásukban. „Ezeket a településeket összeköti a pálos múlt, amelyet meg is akarnak őrizni” – fogalmazott.

Tóth Attila, Pilisszentlászló független polgármestere közölte: a találkozóra húsz településről közel kétszáz vendég érkezett.

A pálos települések országos találkozója szentmisével vette kezdetét a katolikus templomban, az ünnepi rendezvényre Lengyelországból is érkeztek vendégek.

Forrás: MTI