Plus size ruhák – az anyagot figyelje!

0
378

Amikor meglátunk a kirakatban vagy az online webáruházban fotón egy ruhát, ami megragad minket, az a színe, stílusa, megformázása. Elég ritkán – de inkább sosem – nézzük meg rögtön az anyagát, és döntünk ez alapján a tényező alapján.

Minőség teszi a ruhát

Pedig a ruhadarabok anyaga alapvető több szempontból is. Meghatározza, mennyire lesz az adott darab hordható nap mint nap; mennyire állja ki az idő ‘vasfogát’; sőt abban is döntő fontosságú, hogy fogunk új szerzeményünkben festeni.

Vagyis tulajdonképpen minden ezen áll vagy bukik, hiszen bizonyára nem a gardróbunkban szeretnénk gyönyörködni a vállfára akasztott ruhában.
A divattervezők pontosan tudják, mennyire fontos tényező a ruha anyaga. Épp ezért nagyon-nagyon költséges egy saját kollekció előállítása és bemutatása. A jó varrónő mellett a divattermékek sava-borsát a magas minőségű textíliák adják meg.

Egy drága alapanyagból ugyanazzal a szabásmintával ugyanaz a termék drasztikusan máshogy fest, mint költségkímélően megoldva. A haute couture tervezők valójában luxus minőségű alapból hoznak létre műalkotásokat, amit később a fast fashion áruházak műanyag alapú textíliákból leutánoznak. Nem véletlenül más a kettő, még ha milliméterre ugyanaz is a szabásuk. Az sem véletlen, hogy egy Valentino vagy Balenciaga ruha örök darab, még az unokánk is megörökölheti.

Nem kell természetesen a top kategóriás tervezőkhöz fordulnunk, hogy szép holmikat vásárolhassunk. Érdemes viszont az anyagösszetétel cimkét vagy interneten vásárolva a leírást átböngészni.

Kerüljük a vékony ‘második bőr’ anyagokat

Ha plus size alkatúak vagyunk, különösen fontos, milyen anyagokat hordunk. A teltebbeknek vannak textíliák, amelyek előnyösek, mások viszont kevésbé.

Kellemes és bőrbarát, finom tapintású a természetes alapanyag – így a pamut, len -, mint a mesterséges. A ruhák többsége kevertszálas, így amire érdemes figyelni, az az összetétel aránya.
Az, hogy valami természetes, még cseppet sem jelenti azt, hogy bio. A világszerte termelt pamutnak például 1 százaléka tekinthető biónak.

A pamut figyelemreméltó tulajdonsága, hogy felveszi a nedvességet, viszont nehezen szárad meg. Épp ezért aki izzadékony, annak jobb szolgálatot tesz, mint a mesterséges anyagok. Még jobb nedvszívó nála a viszkóz, avagy műselyem.

Nagyon kellemes és hálás alapanyag a gyapjú, érdemes ezt választanunk. Nemcsak nehéz, kötött ruhadarabok készíthetők belőle, a merinói gyapjúból például harisnya is gyártható. Szupertermészetes mivolta miatt nehezen kezelhető, így türelmeseknek ajánlott.

Ha testesebbek vagyunk, akkor érdemes kerülni a fényes, tapadós anyagokat, főleg a vastagabb változatokat, mint a bársony, mert ezek nagyobbnak mutatnak.

Emellett a vékony, tapadós anyagokat ne válasszuk, amelyek minden dekát kidomborítanak, helyettük a jobban tartó ruhaanyagokra szavazzunk.