A Skanzen elmúlt öt évének gyűjtőmunkájáról nyílt kiállítás Szentendrén

0
203

A Gyűjtőpontok című tárlat a Skanzen új tárgyairól és épületeiről nyújt áttekintést mintegy 80 kiállítási tárgy, valamint fotók és filmek segítségével.
Cseri Miklós főigazgató köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2010-ben fejeződött be kiemelkedően nagy projekt, akkor nyílt meg az Észak-Magyország falu tájegység, jövőre pedig 50. születésnapját ünnepli az intézmény. Ez alkalmat kínál arra, hogy “megmutassuk, hol tartunk, mit végeztünk el” – mondta.
Felidézte: az elmúlt években három program került fókuszba: az Erdély tájegység létrehozása, annak előkészítése, kutatása, a diaszpórakutatás (két helyszíne Argentína, illetve az egyesült államokbeli Pennsylvania), valamint a 20. századi épületegyüttesek és az életmód vizsgálata. Megjegyezte, hogy az erdélyi tájegység a remények szerint öt éven belül megvalósul, a másik két program befejezése azonban a következő múzeumi generációkra vár.
A tárlatot bemutatva ismertette: az elmúlt öt évben több mint 15 ezer tárggyal gazdagodott az intézmény, és több mint 50 épület áttelepítése történt meg. A tárgyak 99 százaléka leltárba került, és digitálisan feldolgozott.
Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűjteményezés új elve szerint a múzeum nem pusztán tárgyakat gyűjt, hanem interakciókat, és a közönség társkurátori szerepet nyer. A középpontban nem a gyűjtés, hanem a gyűjtés fejlesztése áll, a korszerű megközelítés kulcsszavai a részvétel és az együttalkotás. A múzeumok egyik legnagyobb feladata pedig összekapcsolni az élő kultúrát a múlt örökségével, és hogy aktuális kérdéseket vessenek fel.
Kiemelte, hogy a Skanzen tájegységi koncepciója korszerű gyűjteményezési stratégiát tükröz, és ez a megközelítés jelentősen befolyásolta magát a gyűjteményezést, hiszen például korábban soha nem gyűjtött, figyelmen kívül eső tárgyak, anyagok kerültek be.
A tárlat kurátora Sári Zsolt tudományos igazgató, a kiállítás október végéig látható a szabadtéri múzeum Magtár épületében.
Forrás:MTI