Sóoldatos öblítés előnyei

0
659

Sóoldattal öblíteni bizonyos panaszok esetén egyáltalán nem kellemetlen. Az enyhülés a tünetekre gyorsan jön, így már az egészen piciket is könnyedén rávezethetjük a használatra. 1%-os sóoldattal érdemes az öblítést végezni, testnedveink koncentrációjával megegyezik (vér, magzatvíz, könny), így nem érezünk csípő vagy irritáló hatást. Külön készíthetünk sóoldatot az öblítéshez, ehhez 10 ml 26%-os sóoldatot kell tennünk 2,5 dl langyos vízbe, az orrtusolót ezzel töltsük meg.

Végezzük a műveletet mosdó felett, hajoljunk előre és oldalra, így az orrtusoló csőrét a felül lévő orrnyíláshoz illeszthetjük. Lassan öntsünk bele egy adag sóoldatot, majd engedjük, hogy az a másik orrlyukon folyjék ki. A sóoldat nem fog a garatba lefolyni, ha a szánk nyitva van közben és azon keresztül lélegzünk. Előfordulhat, hogy némi sóoldatot mégis lenyelünk, de ilyenkor semmi ok az aggodalomra, hiszen káros hatása külön nem lesz szervezetünkre. Ismételjük meg a folyamatot a másik orrnyílásban is, amíg az oldat el nem fogy. Orrdugulás vagy erős nyálkahártya duzzanat esetén az oldat először ugyanazon az orrnyíláson folyik vissza, a másik oldalra csak néhány alkalom után folyik át, amíg az orrjárat szabaddá nem válik. Az öblítést ajánlatos naponta többször elvégeznünk.

Amennyiben nincs otthon külön öblítő üvegünk, juttassuk a sóoldatot hagyományos cseppentővel az orrnyílásba, így is enyhíthetünk tüneteinken. Orrcseppekkel és hagyományos orrspray-vel szemben nem károsítja az orr nyálkahártyáját. Arc-homloküreg gyulladás esetén rendszeres alkalmazásával segíti a nyálkahártya regenerálódását és védelmet nyújt a fertőzéssel szemben. Felső légutak megbetegedése, nátha, arc-homloküreg gyulladás, allergia esetén is hasznos, ugyanakkor szemfürdőre és szemöblítésre is használhatjuk. Töltsük meg az üveg szemöblítőt 1% sóoldattal, előrehajolva helyezzük úgy a szemünkre, hogy szorosan illeszkedjen rá és az oldalt ne tudjon kifolyni.  Fejünket hajtsuk hátra ezután, pislogjunk többször az oldatba. Tartsuk nyitva a szemünket és 2 percen keresztük forgassuk körbe. Ismételjük ezt meg ugyanezt a másik szemmel is. A sóoldat a szemünket nem fogja marni, hiszen a könny 1%-os koncentrációjú, leginkább nyugtatja. Az allergiás eredetű szemirritáció esetén különösen jótékony hatású. Kiszáradt vagy túlerőltetett szemek, szénanátha, szemfertőzés, árpa esetén nyugodtan alkalmazzuk.