Szigetelő anyagok és kőzetgyapot kiválasztás kulisszatitkai

0
608
szigetelő anyagok
szigetelő anyagok

A szigetelő anyagok széles skáláját ismerjük, de vajon ha arra kerülne a sor, hogy választani kelljen közülük, akkor tudnánk, hogy számunkra melyik nyújtja a legkedvezőbb megoldást? Az építkezések és/vagy a felújítások során rendkívül fontos, hogy az újonnan felhúzott ház, vagy a felújított falak a megfelelő hőszigeteléssel rendelkezzenek, hiszen az nem csak azt jelenti, hogy télen kellemesebb meleg lesz az otthonban, hanem azt is, hogy nyáron a hűvösebb levegő is könnyebben marad a házban, és akkor az energiahatékonyságról még nem is beszéltünk.

Bárhogyan és bárhonnan is nézzük, a szigetelés, a megfelelő szigetelő anyagok használata azért is fontos, mert így energiát takaríthatunk meg, amely fontos számunkra is, a pénztárcánk, de még a környezetünk számára is. Az élet körforgása a megfelelő szigetelő anyagok kiválasztásában is jelen van – vallja a fadepofatelep.hu szakértője. Az ő véleményét kérdeztük a megfelelő szigetelő anyagok kiválasztásáról és a kőzetgyapot szigetelőanyagról.

Miért fontos a jó szigetelőanyag kiválasztása és hogyan válasszunk?

Ahogyan már a cikk bevezetőjében említettük a jó szigetelőanyag elsősorban azért fontos, hogy minél jobban szigetelve legyen a ház, hogy az minden évszakban a megfelelő, a kívánt hőmérsékletet biztosítsa számunkra. A jó szigetelőanyag lehetséges, hogy kissé nagyobb befektetés, de általában hamar megtérül az összeg és tényleg észrevehetően kevesebbet kell fizetni a számlákért. A kiválasztásnál főleg arra kell ügyelni, hogy egy jó ár-érték arányt találjunk, tehát az anyag és a beépítés se legyen túl drága, de mégis jó minőségű legyen. A túl olcsó anyagok sokszor becsapósak, ezért is kell vigyázni velük, vannak egyszerűen olyan hőszigetelő anyagok, amelyek szinte semmit nem érnek, tehát még azt a kis pénzt is felesleges ráfordítani.

A drágább anyagokat ajánljuk választani, hiszen a befektetett összeg ad valamilyen biztosítékot, és ha tényleg jól működik az anyag, akkor az ár egy idő után visszatérül. A munkaidő is rendkívül fontos, jó szakembert kell találni, különben ugyancsak semmit nem ér a szigetelés. A legismertebb hőszigetelő anyagok, amelyek mostanában használatosak és elterjedtek a kőzetgyapot, az üveggyapot, a purhab, a cellulóz, a hungarocell, és a hab szigetelés – érdemes mindegyiket megismerni, jelen cikkben mi most a kőzetgyapot hőszigetelést mutatjuk be röviden.

A kőzetgyapot szigetelés előnyei

A kőzetgyapotot azért kedvelik manapság, mert egy természetes alapú hőszigetelőről van szó – ami sokak számára egyre fontosabb tulajdonság ma már. A kőzetgyapotot szigetelőanyagot olyan vulkanikus és üledékes kőzetekből állítják elő, amelyek képesek a hőre keményedni. Ezek legnagyobb előnye még, hogy a hőre nem zsugorodnak, nem deformálódnak, nincs semmifél hőmozgásuk – tehát teljesen biztonságosak és sokkal időtállóbbak is, mint a többi erre használt termék. A szakemberek szerint szinte a ház felhúzásától a lakhatási ideig változatlanul képes megtartani a kőzetgyapot a jó szigetelő tulajdonságokat. A karbantartása sem annyira bonyolult, tehát a beépítés, a beszerelés után már nem kell vele foglalkozni. Sokan azért is kedvelik, mert kiváló hangszigetelő is, illetve ez az anyag még biztonságosnak is mondható, hiszen a tűzálló olvadáspontja az 1000 C felett van.

A szigetelő szakemberek azt javasolják, hogy mindenképpen szerezzen alapos ismereteket a különféle szigetelő anyagok használatának előnyeiről és hátrányairól, és inkább fektessenek be nagyobb összeget a ház szigetelésébe, hiszen hosszú távon sokkal jobb eredményeket lehet így elérni. A szigetelő anyagokkal és a fóliákkal kapcsolatban annak is érdemes utánanézni, hogy a különféle csapadékokkal szemben mennyire ellenállóak, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a befektetett ár megtérüljön, hogy mekkora a hőveszteség stb. A legjobb döntés a minél nagyobb tudással jöhet létre!