Home Színes Tanulj hiányszakmát, jól jársz!

Tanulj hiányszakmát, jól jársz!

0
Tanulj hiányszakmát, jól jársz!

Hazánkban egyre több olyan szakma van, legyen az alacsonyabb vagy magasabb végzettséget igénylő, amely iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon, ám a kínálat ezt nem tudja kielégíteni, ezeket a szakmákat nevezzük hiányszakmáknak. Aki most ilyen szakmát választ pályaválasztása során, duplán jól járhat: gyorsan talál majd munkát, tanulmányait pedig ösztöndíjjal is jutalmazzák.

Informatikus, orvos, ápoló, bolti eladó, raktáros, pénztáros, hegesztő, lakatos, hogy csak néhányat említsünk azok közül a szakmák közül, amelyek ma hiányszakmának minősülnek Magyarországon. Ezek azok a szakmák, amelyek után nagy a kereslet a cégek részéről, egymással versengve próbálják levadászni a szakma képzett és munkájukban jártas képviselőit. De csak azokat, akik képzettek.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkaerő rendelkezzen azokkal a képességekkel, amelyekkel a hiányszakmák valamelyikét be tudja majd tölteni. A pályaválasztáshoz a Nemzetgazdasági Minisztérium készített egy jogszabálytervezetet, amelynek mellékleteként felsorolja, hogy a következő tanévben, melyek minősülnek hiányszakmának. A tanuló, ha ezekből választ, duplán jól járhat: egyrészt a kormányzat ösztöndíjprogrammal támogatja az előrehaladását (Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjprogram), másrészt tanulmányai végeztével könnyen és gyorsan elhelyezkedhet a munkaerőpiacon.

Nem mindegy, hol

Persze az sem mindegy, hogy a képzett munkaerő hol szeretne majd tanulmányai végeztével elhelyezkedni. Hiába a jó szakma, ha nem jó helyen próbálkozik valaki. A legnagyobb munkaerőhiánnyal Budapest küzd, hiszen itt van a legtöbb betöltetlen álláshely. Ez nem véletlen: a fővárosban koncentrálódik a gazdasági élet egy meghatározó hányada.

A főváros mellett a nyugati határszél, főleg Győr és környéke minősül még a szakképzett munkaerő óriási felvevőpiacának, így itt is könnyen talál magának állást az, aki a keresett szakmák valamelyikét választja.

Némiképp rosszabb a helyzet az ország keleti felében, ott inkább nagyfokú munkanélküliséggel találkozunk, mint munkaerőhiánnyal. Hozzá kell tennünk azonban, hogy innen a szakképzett munkaerő elvándorolt, aki pedig maradt, nagyrészt alulképzett munkaerő. Ugyanakkor a gazdaság is meglehetősen hiányos: kevés cég, az ipari üzemek alacsony száma jellemző a területre.

Divatos szakmunkák

A mai tendenciák szerint Magyarországon a legnépszerűbb szakmák a következők: mérnök, jogász, orvos, fogorvos, építész, rendőr, az OKJ-s képzések közül pedig a társadalombiztosítási ügyintéző, a mérlegképes könyvelő, bérügyintéző, targoncavezető, pénztárkezelő és valutapénztáros.

Aki vállalkozni szeretne, azoknak az alábbi szakmák ajánlhatók: kőműves (az építőiparban nagy a kereslet iránta), gáz-, víz-, villanyszerelő, a nagyobb városokban duguláselhárító szakember, fodrász, kozmetikus, hegesztő, informatikus, programozó.

Az egészségügy területén számos olyan terület van, ahol szakembereket keresnek, orvosi és ápolói szakterületen is. Nyáron a vendéglátóipar vesz fel sok munkavállalót, ám ez sok helyen csak időszakos elfoglaltságnak számít, így biztos és kiszámítható megélhetést nem jelent. Óriási a létszámhiány a Magyar Honvédségnél és a vasúttársaság is munkaerőhiánnyal küszködik.