Télen is kedvenc – a pizsama

0
551

Vannak olyan ruhadarabok, amelyek nemcsak a komfortérzetünknek tesznek jót, de szinte a túlélésünket szolgálják a hideg évszakban.

Egy jó hótaposó nélkül igencsak kevés helyre jutunk el, amikor úgy igazán beüt a téli időjárás. Egy polár pulóver elengedhetetlen minden szabadtéri sporthoz – friss levegő és mozgás nélkül pedig február végére egy téli álomból ébredő medvéhez leszünk hasonlatosak.

Tegyük élvezetessé a februári estéket

Éppígy kitűnő beszerzés a hideg és sötét hónapokat megelőzve egy puha pizsama. Eljön az a pont télen, mikor csak egyre vágyunk, hogy hazaérjünk egy latyakos, jeges, zúzmarás nap végén, és találkozzunk a kakaós avagy teás bögrénkkel, valamint egy meleg takaróval. Akár szeretjük, akár nem, novembertől márciusig biztosan sokkal több időt fogunk otthon tölteni a négy fal között.

Ha okosan járunk el, felkészülünk erre – gyertyákkal, mécsesekkel, óriási párnákkal. No és egy komfortos pizsamával.

A hideg évszakban lehet ugyan hálóingben vagy párunk boxeralsójában aludni, csak éppen nem érdemes. Ha nagyon befűtünk, és mondjuk huszonnégy fok körül jár a hőmérséklet otthon, egyrészt rengeteg energiát fogyasztunk. Másrészt az egészségünknek sem teszünk jót. Régi igazság ugyanis, hogy jól és mélyen aludni hűvösben lehet. Inkább még egy takarót szerezzünk be, minthogy felcsavarjuk a termosztátot.

Nem véletlen, hogy mindig a nő kezd el fázni

A bűvös szám, aminél elvileg a legegészségesebben lehet aludni, 18,3 Celsius fok. Ezt még amerikai kutatók állapították meg a 1960-as években – és ez ugye meglehetősen alacsony. A titok nyitja két dolog.

Az egyik, hogy az alvásciklus végén a testünk elkezd melegedni, és ezzel tudja jelezni a szervezet az agynak, hogy ideje felébredni. Túl melegben ez nem tud megvalósulni.

A másik, hogy az ideális hőmérsékletet egy átlagos, 40 éves férfi anyagcsereszintjéhez ‘állították be’ a vizsgálatok során. A nőknek jellemzően lassabb az anyagcseréjük, ők már fáznak ott, ahol az erősebb nem tagjai még remekül érzik magukat. Épp ezért ha egy pár együtt él, ott gyakori, hogy a szebbik nem tagja már beöltözik, amikor a férfi éppen jónak tartja a hőmérsékletet.

Minden ilyen típusú konfliktusra remek megoldás, ha estére, éjjelre megvannak a megfelelő öltözékeink. Egy meleg pizsama, ágyba bújás előtt egy finom köntössel távol tartja a didergést, és jó alvást is biztosít. Ezzel szemben, ha egy pólót és egy leggingset viselünk, valószínűleg egy darabig még elvitatkozunk a párunkkal, hogy túl hűvös van. A Lascana online katalógusában például 120 pizsama található – itt biztosan megtaláljuk a nekünk valót.

Végezetül, érdemes természetes anyagú, nem műszálas pizsamában éjszakázni. A selyem vagy csipke darabok inkább esztétikailag érdekesek, ezekben nagy tetszést fogunk aratni, alváshoz viszont húzzunk bőrbarát anyagú éjszakai viseletet.