Home Színes Tippek a karácsonyi nagytakarításhoz

Tippek a karácsonyi nagytakarításhoz

0

Az ünnepek közeledtével nem csak az ajándékok beszerzésére kell gondolnunk, a karácsonyra való felkészülés fontos része otthonunk alapos kitakarítása is. Nem érdemes megvárnunk az utolsó pillanatokat, célszerűbb időben, több kisebb lépésben elvégezni a takarítási feladatokat, melyeket profi takarítógépek kölcsönzésével gyorsíthatunk és segítségükkel alaposabb munkát is végezhetünk.

Miből is áll az ünnepi nagytakarítás?

Amikor 24-én este kigyúlnak a fények otthonunkban, azt szeretnénk, ha minden tökéletes lenne. A csillogáshoz szükséges, hogy otthonunk is ragyogó tiszta legyen. A takarításnál alapszabály, hogy felülről lefelé, kívülről befelé kell történjen, így nem piszkoljuk össze korábbi munkánkat.

Ha elvégeztük korábban az őszi nagytakarítást, nem lesz nehéz dolgunk, ilyen rövid idő alatt csak minimális kosszal kell megküzdenünk. Ha azt elmulasztottuk, kissé több időt kell szánjunk a karácsonyi teendőkre. Mindenképpen rendrakással kell kezdjünk, tegyünk mindent a helyére, pakoljunk össze.

A kert és terasz megtisztítása

Piliscsaba, Nagykovácsi és Budakeszi környékén sok a családi ház kerttel, terasszal, az itt lakóknak érdemes a kinti dolgokkal kezdeni, mert napról napra hidegebb és sötétebb van. Mostanra már minden levél lehullott, minden növény téli alakra váltott, így ha kertünkben még falevelek és elszáradt ágak maradtak, most kell összeszedjük őket és szerencsés esetben komposztálnunk (kevésbé szerencsésben a zöldhulladékos zsákokba pakolnunk).

A benti növényekről se felejtkezzünk meg: szabadítsuk meg a portól őket is, majd távolítsuk el az esetlegesen elszáradt, elhalt leveleket, virágokat.

Hétvégén napközben még van esély rá, hogy kellemes a hőmérséklet, ilyenkor egy magasnyomású mosóval megtisztíthatjuk a ház körüli járdákat, a redőnyöket, a teraszt és az autónkat is.

Ha a teraszt korábban kissé elhanyagoltuk, érdemes felsúrolnunk. Ha szerencsések vagyunk és nagyobb terasszal rendelkezünk, érdemes akár egytárcsás súrológépet is bérelnünk, segítségével gyors és alapos munkát végezhetünk.

Ajtó- és ablakmosás

Az ajtók és ablakok lemosása már mindenkit érint. Először érdemes kívül kezdeni: a kosz nagyját enyhén mosószeres vízzel le tudjuk szedni. Természetesen nem csak az üveget, a keretet is meg kell tisztítsuk.

A redőnyök lemosása nem kedvelt feladat, de nem érdemes megfeledkezni róla, mert a tiszta hatás mellett ez jelentősen meghosszabbíthatja redőnyeink élettartamát is. Ezután szedjük le a függönyöket és pókhálózzunk le mindent a lakásban. A függönyöket mindig mossuk ki ilyenkor.

Töröljük végig a szekrények tetejét, a lámpákat és csillárokat és a karnisokat is és csak ezután kezdjük lemosni az ablakkereteket, majd végül az üveget. A makacsabb foltokra érdemes folyékony súrolószerrel rámenni.

Végül ablaktisztítóval töröljük át kívül-belül az üvegeket. A radiátorok általában az ablakok közelében helyezkednek el, ezeket se hagyjuk ki a takarításból: porszívóval portalanítsuk őket, majd általános tisztítószeres vízzel töröljük át felületüket.

Bútorok letörlése és szőnyegek kitisztítása

Az általános lemosást folytassuk a szekrényekkel és a beltéri ajtókkal is. Mindig ügyeljünk rá, hogy csak enyhén nedves rongyot használjuk, nehogy tönkretegyük a felületüket. Ezután érdemes bútorápolóval átkenni felületüket.

Ideális esetben ilyenkor a szekrények belsejében az őszi nagytakarításkor már rendet raktunk, és a selejtezést is megejtettük, most csupán kicsit meg kell igazítanunk a benne lévőket.

A szőnyegeket porszívózzuk át alaposan és ha lehet, egy porolón is püföljük egy kicsit, mert rengeteg por maradhat bennük a porszívózást követően is. Ha tehetjük, béreljünk szőnyegtisztító gépet, a profi gép és a speciális habzásgátlós tisztítószer segítségével valóban tiszta lehet minden szőnyegünk.

A kanapé, fotelek és a székek ülőfelületei, de matracaink is igénylik a tisztítást, kárpittisztító segítségével megszabadíthatjuk őket a szennyeződésektől, foltoktól, sőt, még az allergiás tüneteket okozó atkáktól is.

Vizes helyiségek nagytakarítása

A fürdőszoba és wc következik a takarításban: távolítsuk el a szappanmaradékokat és a vízkövet a szaniterekről. A fugák is gyakran elszíneződnek, elkoszolódnak. Essünk nekik kefe vagy gőztisztító segítségével, és ámuljunk milyen tiszta lett fürdőszobánk.

Óvatosan húzzuk el a mosógépet is és mögötte is takarítsunk ki, illetve a szűrőjét is tisztítsuk meg ilyenkor. Futtassunk le egy vízkőmentesítő programot ecet vagy speciális tisztítószer használatával.

A konyha talán a legtisztább helyiség otthonunkban, itt napi rutin az alapos takarítás. Karácsony előtt érdemes elvégezni az időszaki vízkőtelenítést, a nagybevásárlás előtt leolvasztani és kipucolni a hűtőt, mosogatógépet, zsírtalanítani az elszívó betétjeit.

Ha mindennel végeztünk, jöhet egy alapos porszívózás és felmosás, majd a jól megérdemelt pihenés némi ajándék utáni vadászattal és ünnepi készülődéssel.