Home Színes Tippek lakásvásárlást tervezőknek

Tippek lakásvásárlást tervezőknek

0
Tippek lakásvásárlást tervezőknek
Happy young couple getting keys of their new home

Lakásvásárlásban gondolkodik, de nem tudja, hogyan érdemes hozzáfogni? A CIB Bank piliscsabai fiókjának szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Először a bankba menjünk!

Ha tisztában vagyunk a lakáspiaci lehetőségekkel, és látjuk, mennyi pénzt tudunk e célra fordítani, esetleg lakáskölcsönre is szükségünk lehet, ezért érdemes utánajárni, hogy mekkora kölcsönösszegre számíthatunk. Van olyan bank, ahol előminősítési szolgáltatás segítségével az érdeklődők már a lakás kiválasztása előtt fél évvel megtudhatják, mekkora összegű jelzáloghitelt kaphatnak, így ennek megfelelően kezdhetik meg az ingatlankeresést. Érdemes a bankfiókba is ellátogatni, és tájékozódni a lehetőségekről. Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár: nincs szükség adásvételi szerződésre vagy értékbecslésre, hiszen csak információkat szerzünk. Mindenkinek fontos, hogy felkészült, biztos banki háttérrel rendelkező szakértőtől kapjon válaszokat kérdéseire, aki az apró betűs rész értelmezésében is segítségére lesz. Gondoljuk végig, melyik lehet a számunkra leginkább megfelelő termék: választhatunk referencia-kamatlábhoz kötött hitelt, melynek kamata csökkenhet vagy nőhet a piaci folyamatok függvényében, de ha fontos a kiszámíthatóság, 10 vagy akár 15 évig változatlan ügyleti kamatot biztosító konstrukció mellett is dönthetünk!

 

Így intézzük a hitelfelvételt!

Az alábbi 9 pontban foglaltuk össze a kölcsönfelvétellel kapcsolatos lépéseket:

  1. Mielőtt a fiókba megyünk, nézzük meg, milyen dokumentumokat szükséges magunkkal vinni a hiteligényléshez! Ezek listáját a bank weboldalán bármikor ellenőrizhetjük.
  2. A várakozás elkerülése érdekében előzetesen foglaljunk időpontot a pénzintézet honlapján!
  3. A hitelkérelem elbírálásához a fedezetként bevont ingatlan(ok) értékbecslésére is szükség lesz, az értékbecslő kiválasztását és a kapcsolatfelvételt azonban a bank intézi.
  4. A bank ezt követően elvégzi a hitelbírálatot.
  5. Ügyvéd közreműködésével véglegesítsük az adásvételi szerződést, amennyiben szükséges, melyet az aláírást követően a Földhivatalhoz be kell nyújtani. Az adásvételi szerződés Földhivatal által érkeztetett példányát a szerződéskötés előtt vigyük be a bankfiókba.
  6. A pozitív eredménnyel záruló hitelbírálatot követően a bank munkatársa telefonon egyezteti velünk a kölcsön– és jelzálogszerződés-tervezet átvételének időpontját. Fontos információ, hogy a szerződéstervezet átvétele és a szerződéskötés között  3 napnak legalább el kell telnie a vonatkozó törvényi előírások szerint. A szerződéstervezet átvételekor – ha még nem rendelkezünk bankszámlával a pénzintézetnél -, a bank nyit nekünk egyet, hiszen erre folyósítják majd a kölcsön összegét.
  7. Egy előre egyeztetett időpontban megtörténik a bankfiókban a kölcsön- és a jelzálogszerződés aláírása. A kölcsönszerződés alapján a közjegyzőnél közokiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozatot kell tennünk.
  8. Fontos, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan(ok)ra legkésőbb a kölcsön folyósításáig kötelező vagyonbiztosítást kötni, melyre akár a bankfiókban is lehetőségünk van.
  9. Ezt követően a folyósítási feltételek teljesülése esetén a bank folyósítja a kölcsönösszeget.