A vasúton utazók biztonságáért kampányol a MÁV és a rendőrség

0
192

A vasúton utazók biztonságára és az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet a MÁV, a MÁV-START, több megyei baleset-megelőzési bizottság és rendőrkapitányság együttműködésével júniustól augusztus végéig tartó kampánysorozatában – közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.

Kiemelik: a vasúti átjárókban 2015-ben országszerte 66 baleset történt, 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, de még ez is sok. A személyi sérüléssel járó esetek száma 2014-hez viszonyítva 35-ről 32-re csökkent.
Az országosan csaknem 5500 vasúti-közúti átjáróból 16 sorompóval nem biztosítottban és 50 sorompóval biztosítottban történt szerencsétlenség. Arányaiban közel ugyanannyi baleset jut a félsorompós átjárókra, mint a fénysorompóval ellátottakra – írták.
A vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hat éve nem történt – emelték ki a közleményben.
Felhívták a figyelmet: az útátjárós balesetek hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás okozza. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, sokan pedig rosszul mérik fel a vonat távolságát és sebességét.
A közlemény hangsúlyozza: vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos.
A vasúttársaság nemcsak kampánnyal, hanem fejlesztésekkel is küzd a balesetek megelőzéséért. Az “Érj haza biztonságban!” mottójú országos programban 5,8 milliárd forint uniós támogatásból három év alatt mintegy 170 vasúti átjáróban korszerűsítik a fény- és félsorompókat, és jobb észlelhetőséget nyújtó LED fényforrásokat építenek be. Tavaly év végéig 44 szintbeli kereszteződésben fejeződött be a sorompókorszerűsítés – közölte a MÁV.
Az útátjárós balesetek megelőzése nemcsak vasúti és közúti, hanem társadalmi és gazdasági érdek is, hiszen a személyes tragédiák mellett a baleseteknek egyéb jelentős társadalmi következményei vannak. Felborul a menetrend, a helyszínelés alatt vonatok sokasága késik vagy marad el, a vasúton szállító vállalkozások pedig gazdasági károkat szenvedhetnek el – mutatnak rá a közleményben.

 

MTI