Veresi Pálinkaház – hagyomány és elhivatottság

0
217

A készítők nagy álma valósult meg Veresegyházán, ahol a magyarság szimbóluma ölt testet. A jelen és a jövő egyszerre megjelenik, a hagyományos „kisüsti pálinka” zászlaja alatt. A hagyományok tisztelete és annak megőrzése a fontos a Veresegyháziak számára.

Három hagyományos kisüsti gyártó termékeivel indult a pálinkaház, több mint nyolcvan féle ízben van lehetőség a pálinkákat megkóstolni. A Veresi Pálinkaház feladataként tűzte ki, hogy lehetőséget adjon mindazoknak, akik a pálinkakészítésről és annak fogyasztásáról többet szeretnének megtudni.

A vidéki gazdálkodás, a természet szeretete és sokszínűsége, a gyümölcsök adta ízek és illatok az, ami rabul ejti az ide látogató vendégeket. Ugyancsak megismerkedhetnek a pálinkafőzés technikájával, el is sajátíthatják azokat, illetve a pálinkakóstolásra is lehetőség van. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy a párlatokat az érdeklődők megvásárolhassák. A bérfőzési igényeket hagyományos, kétüstös lepárló berendezéssel szolgálják ki.

A programlehetőségek és a kostoló ceremóniákon ugyancsak részt vehetnek az érdeklődők. Pálinkakóstolót tartani négytől húsz főig van lehetőség, ugyanitt lehetőség van a pálinkafőző-üzem megtekintésére is. Baráti társaságok, cégek, események, születés-névnapok, meglepetés és sok más eseménynek adnak otthont. A 300 literes üst nagy mennyiségű anyag befogadására képes.

Különböző gyümölcsök esetében változnak a maximálisan felrakható mennyiségek, amelyekről az anyag szemrevételezése után tudnak pontos tájékoztatást adni. A fizetőnek a szállításról és a lerakodásról kell gondoskodni, továbbiakban már nem lesz más teendője. Előzetesen egyeztetett időpontban lehet beszállítani a cefrét, legkorábban a főzés előtti napon.

A pálinkakóstolás 18 életévét betöltöttek számára lehetséges, négytől húsz főig tudják fogadni a vendégeket. A program keretében megismerkedhetnek a vendégek a pálinka és gyümölcspárlatok történetével, földrajzi elterjedésével, külföldi és belföldi hagyományaival is.

Megismerkedhetnek a pálinkafőzési technológiákkal, a fogyasztási javaslatokkal. Szakszerű tájékoztatást kapnak arról, hogyan működik a kétüstös főzés, miközben folyamatos pálinkakóstolásra van lehetőség. A vendégeknek a program végére vásárlási lehetőséget is biztosítanak, sofőrszolgálat is igénybe vehető adott esetben.