25 éves az Apple legnagyobb bukása, ami végül Steve Jobs forradalmát ihlette

0
219

Rengeteg poén tárgya lett az Apple 25 éve bemutatott, óriási bukást hozó terméke, a Newton, de a cég mégis sokat köszönhet neki.

Az 1992-es CES-en május 29-én mutatta be az Apple új termékét, a Newtont, ami gyakorlatilag a tabletek előfutára volt – hívta fel a figyelmet az évfordulóra a Mashable. Sok baj volt vele, de talán az a legnagyobb, hogy rég mutatták be, vagyis alaposan megelőzte a korát.

 

A stylus segítségével kézi jegyzetelésre is alkalmas eszköz elvileg felismerte a kézírást, amit digitálissá alakított, de a gyakorlatban ez katasztrofális volt. Rengeteg poén született abból, ahogy félreolvasta a kézírást, még a Simpsons család egyik részében is kigúnyolták a Newtont.

 

Drága is volt, és nagyon lassú, többek között ezért is lett nagy bukás. Amikor Steve Jobs, az Apple alapítója visszatért a céghez, minden sikertelen projektet leállított, köztük a Newton termékcsalád fejlesztését is. Az ötletben viszont hitt, csak úgy gondolta, hogy a kivitelezés rossz lett, és ha majd készen állnak rá, újra előveszik.

Az iPhone sikerén felbuzdulva ez így is lett, megszületett az iPad, ami forradalmi eszközként ezúttal tényleg új termékkategóriát teremtett.

via: hvg.hu