Ezzel a lépéssel megelőzhető, hogy elkapd az új zsarolóvírust! Ezt tedd meg!

0
321

Kedden kezdett fertőzni a legújabb, Petya nevű zsarolóvírus, a kiberbiztonsági szakemberek szerdára azonban megtalálták a megoldást, amivel meg lehet állítani a terjedését.

Alig néhány hete tartorra sakkban gépek százezreit a WannaCry nevű zsarolóvírus, kedden egy újabb kibertámadás alá került a fél világ. A Petya-fertőzésben érintett Ukrajna kormánya, több bank és vállalat, valamint a kijevi repülőtér, de többek között Nagy-Britanniából és Dániából is érkeztek hibajelzések. Úgy tűnik azonban, hogy egy nappal a támadás indulása után a kiberbiztonsági szakemberek már meg is találták az ellenszert.

BBC beszámolója szerint a dolog nem is olyan bonyolult, mint arra sokan számítottak volna: elég egyetlen fájlt létrehozni ahhoz, hogy sikerüljön megállítani a vírus terjedését. Ehhez a felhasználónak nem kell mást tennie, mint egy perfc nevű, csak olvasható fájlt létrehozni, majd bemásolni azt a C:\Windows mappába. Mint írják, ez ugyan nem likvidálja a már megfertőzött gépről a vírust, azokat azonban, amelyeket eddig nem fertőzte meg, már nem is fogja.

Bleeping Computer szerint az egyik twitteres felhasználó, Lawrence Abrams készített is egy kis programot, amit az alábbi linkről lehet letölteni, és amit futtatva elvégzi helyettünk a fenti műveletet.

A fájl létrehozására azért van szükség, mert a kiberbiztonsági szakemberek szerint a vírus a perfc nevű fájlt keresi a gépen, mielőtt fertőzni kezdene. Ha megtalálja, az azt jelenti, hogy a gép már fertőzött, így a terjedésre írt kód megáll. Ezzel pedig azt a látszatot kelthetjük, mintha már valóban a vírus lenne a gépen.

via: hvg.hu