Leszedik a Facebookról a lassan betöltődő oldalakat

0
415

A Facebook szeretné kiszorítani az üzenőfalról azokat a megosztásokat, melyek lassan megnyíló weboldalra vezetik a felhasználókat. Mivel ezek rontják a felhasználói élményt – írja a Hvg.hu.

Sok szempontból megoldást jelenthet Facebookon az idegesítő dolgok kiszűrésére, hogy egyetlen gombnyomással eltüntethetjük az azt posztoló ismerősöket a hírfolyamból, van azonban egy jelenség, amivel eddig sehogy sem lehetett mit kezdeni. Nem, nem az álhírekre gondolunk, (az is bőven elég gondot okoz, bár most kitaláltak rá egy elég jónak tűnő megoldást), hanem egy ennél sokkal prózaibb dologra: a lassan megnyíló weboldalak problémájára.

A Facebook fejlesztői szerint nagyjából 3 másodpercnél van az a határ, amit a mobilos felhasználók képesek a hírfolyamban megjelenő link lekattintása után várni, hogy megnyíljon az oldal. Három másodperc után ugyanis a júzerek nagyjából 40 százaléka bezárja a (be nem töltődött) oldalt. Mivel a hírfolyamban ránézésre egyetlen megosztásról sem lehet látni, hogy ilyen-e, ezért Zuckerbergék inkább a hírfolyam algoritmusába piszkálnak bele kicsit: ezeket az oldalakat háttérbe szorítják.

Fotó: Pixabay

A következő hónapokban a fejlesztők azon dolgoznak majd, hogy az algoritmus rangsorolja a megjelenő tartalmakat: azok, amelyek nem mobilbarát weboldalra visznek át, jóval ritkábban majd meg a hírfolyamban. Ellentétben azok, amelyeknél mobilra (is) optimalizálták a tartalmat, előnyt élveznek majd.

Persze ezzel nyilván valóan magát is védi majd a Facebook, hiszen a csalódott felhasználók sokkal kevésbé lesznek elkötelezettek a közösségi oldal iránt. Miért is lennének, ha ott olyan tartalmat kapnak, ami számukra nem megfelelő?

A rangsorolás nem feltétlenül szúr ki a tartalomgyártó weboldalakkal, inkább csak arra sarkallja őket, hogy mobilra (is) optimalizáljanak. De tény: aki ezt nem hajlandó megoldani, az rosszul fog járni.