Nagyon különleges feladatot kapott a világ legerősebb számítógépe

0
490

Nem kis feladatra vállalkozott a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe: az univerzum születését modellezték vele.

Jelenleg Kína birtokolja a világ legerősebb szuperszámítógépét, a Sunway TaihuLight magabiztosan őrzi vezető szerepét. Különleges feladatot adtak most neki: a valaha volt legnagyobb volumenű univerzum-szimulációt végeztették el vele, 10 trillió digitális részecskével.

A csillagászatban úgy szimulálják az univerzumot a kutatók, hogy apró részecskék kölcsönhatásával modellezik a folyamatokat. A kínaiakat elsősorban az univerzum születése érdekelte, valamint a világmindenség egyik legizgalmasabb témájának tartott sötét energia természete és terjedése.


A videón felirat beállítható, majd a fogaskerék ikon alatt a fordítás magyarra is beállítható.

A szimulációban a szuperszámítógép 10 millió CPU magja vett részt, minden egyes magon több utasítás is futott egyszerre. Bár ezzel a feladattal a szupergép képességeinek határait feszegették, a gépnek végül nem lett semmi baja. A chipek ugyan forrók voltak, de nem melegedtek túl. A szimuláció mindössze egy óráig tartott (más ügyfelek is vártak a gépre), ez mindössze arra volt elég, hogy a nagy robbanás utáni tízmillió évig jussanak el – az univerzum jelenlegi életkora 1,3 milliárd év. Szóval sokkal hosszabb szimulációs időre lenne szükség a Sunway Taihulighton vagy az utódján.

Az univerzum szimulációját ugyan már pár hónappal ezelőtt végezték el, azonban most számoltak be róla a nyilvánosságnak. Egyébként épül már Kínában az újabb szuperszámítógép, amelyik tízszer olyan gyors lesz, mint a mostani bajnok. 2019-re tervezik az átadását, és ekkor a világegyetemmel kapcsolatos felfedezések központja mindenképpen Kína lehet.

A jelenlegi leggyorsabb Szuperszámítógépek

A TOP500 projekt osztályozza és részletesen elemzi a világon fellelhető 500 legnagyobb teljesítményű, nem-elosztott számítógépes rendszert. A tervezet 1993-ban indult és kétszer egy évben közzéteszi a szuperszámítógépek frissített listáját.

via hvg.hu és wikipedia.org