Home Tech A Tesla brutális akkumulátort épít

A Tesla brutális akkumulátort épít

0
A Tesla brutális akkumulátort épít
Fotó: AOL/Roberto Baldwin

Dél-Ausztráliában hoz létre a Tesla egy 100 MW-os lítium-ion akkumulátort, ami a világ eddigi legnagyobb ilyen szerkezete lesz. Ha elkészül, 30 ezer háztartást lát majd el árammal – írja a hvg.hu.

Miután márciusban a szélsőséges időjárás miatt mintegy 1,7 millió lakos maradt áram nélkül Dél-Ausztráliában, Elon Musk egy meglepő ajánlattal állt elő. Vagy megépítik 100 nap alatt a világ legnagyobb, 100 MW-os lítium-ion akkumulátorrendszerét, vagy ha ennyi idő alatt nem sikerül, ingyen adják az egészet. Pénteken a Tesla bejelentette, megszületett a megállapodás, így hamarosan kezdődhetnek a munkálatok.

Az Engadget beszámolója szerint a Jamestownba tervezett rendszer mintegy 30 ezer háztartás számára nyújt majd folyamatos áramellátást. Az akkumulátort a 315 MW-os Hornsdale-i szélfarm táplálja majd. A projektet a dél-ausztrál kormány egy 1,5 milliárd dolláros fejlesztéssel egészíti ki, aminek köszönhetően további 500 ezer háztartás számára lehetne akkumulátorról biztosítani a folyamatos áramellátást.

A tét valóban nem kicsi, Musk szerint a rendszer mintegy 50+ millió dollár (kb. 13,5 milliárd forint) lehet.