Idén már hat helyen volt tornádó az országban

0
230

 

A viharszezon még csak most kezdődött, de a hazai meteorológusok már hat tornádót észleltek országszerte.

A minap Dunaújvárosban alakult ki egy. Mindez sokkolóan hangzik, de azért nem kell nagyon megijedni a szakember szerint.

– Fontos leszögezni, hogy ezek a tornádók nem olyanok, mint amilyeneket a katasztrófafilmekben láthatunk – kezdte az Időkép meteorológusa, Varga Sándor. – Valószínűleg a nyár folyamán még jó néhány ki fog kialakulni, de aggodalomra nincsen ok.

Az idehaza észlelt tornádók szerencsére rövid élettartalmúak és kis területet érintenek. Ennek ellenére képesek fákat kidönteni, ha pedig lakott területen alakulnak ki, akkor az épületekben is kárt tehetnek. Itthon a legvadabb tornádó 2010-ben, Mezőkövesden jött létre, amelyet ötös skálán hármas erősségűnek tituláltak. És, hogy mit hoz a jövő?

– Szerencsére attól nem kell tartani, hogy tornádónemzet leszünk. Egy-egy nagyobb persze bármikor előfordulhat. Ezek azonban sosem lesznek olyan gigásziak, mint amilyenek Amerikában gyakorta kialakulnak – tette hozzá a meteorológus.

Két fajtája van

Két típust különböztetünk meg: a mezociklonális és a nem mezociklonális tornádót. Előbbiek szupercellás zivatarokból, míg utóbbi gyengébb zivatarfelhőkből is kialakulhatnak. Magyarországra a kisebb károkat okozó, zivatarfelhőkből kifejlődő tornádó a jellemző.

forrás: borsonline.hu