A szakemberek szerint lassan megszokott lesz a hét eleji özönvíz

0
227

Az utcákon hömpölygő víz, csónakázó autók és csatornafedeleket kilövő áradat – a szakemberek szerint jobb, ha hozzászokunk az országra szerdán és kedden is lecsapó ítéletidőhöz.

Az özönvíz- szerű eső ugyanis egyre gyakrabban előfordulhat. Hogy védekezzenek az égi háború ellen, a hozzáértők többféle szerkezeteket bevetnek. A jégveréstől a fővárosban remélhetőleg már nem sokáig kell tartani: az önkormányzat vizsgálja, hogy olyan berendezéseket telepítsenek Budapesten, amelyek megakadályozzák a jégeső kialakulását. Ilyenek az ország több pontján működnek.

A készülék ezüst-jodid ace­tátot párologtat, amely a feláramlással olyan magasságba emelkedik, ahol a viharfelhőben lévő vízcseppek nagyobb jégdarabokká állnak össze

– magyarázta Pártai Lucia meteorológus, az Eumet.hu vezetője.

A módszer Bács-Kiskun megyében és az egri borvidéken évek óta bizonyított már. Információnk szerint Budapest védelméhez körülbelül huszonöt darab kellene az egyenként két és fél millió forintba kerülő generátorból, amelyeket azután távirányítással lehetne üzembe helyezni, ha jégveréssel fenyegető vihar várható.

Az özönvízszerű esőkkel is kezdeni kell valamit, ugyanis rendszeresek lehetnek az olyan pusztító viharok, amilyen a napokban megbénította a fővárost.

Lakatos Mónika klímaszakértő szerint az éghajlatváltozás már eddig is heves esőket hozott, és ez a tendencia folytatódik ezután is.

– A csatornarendszerek tervezésénél és kiépítésénél figyelembe kellene venni, hogy a csapadék mennyisége is változik az éghajlatváltozás következtében – vélekedett a klímaszakértő.

A budapesti zivatar tényleg kifogott a budapesti csatornákon. Leálltak a villamosok, trolik, autók ragadtak a mélyebben fekvő utcákban. Mintha csak árvíz öntötte volna el a fővárost, mert a csatornák megteltek.

Az egyik zuglói üzlet mellékhelyiségében a vécékagylóból gejzírként tört fel a víz.

– Félelmetes volt, ahogy délután fél hattól jó harminc percen keresztül ömlött az áradat. Pillanatok alatt medencévé változott az üzlet – dőlt a panasz Pál Attilából (46), a kisbolt tulajdonosából.

A Fővárosi Csatornázási Művek közleménye szerint az éghajlatváltozással összefüggő hirtelen lezúduló csapadék a világon mindenütt probléma. A budapesti csatornahálózat tervezésekor ezzel még nem lehetett számolni, így nagyobb mennyiségű csapadék esetén a csatorna túlterhelődik, és elöntéseket okozhat.

A keddi helyzetet súlyosbította, hogy a víznyelő rácsokat elzárták a fennakadt ágak, gallyak, levelek, melyek a vihar hatására szakadnak le a fákról. Az özönvízben pedig a szakemberek is nehezebben jutottak a helyszínre.

Szétlövik a jeget hozó felhőket a masinával

Az egyméteres készülék ezüst-jodid vegyületet párologtat, amely olyan magasságba emelkedik, ahol a viharfelhőben lévő vízcseppek nagyobb jégdarabokká állnak össze.

A gép szétlövi a felhőket

A vegyület megakadályozza a tojásméretű jégdarabok kialakulását, és így víz vagy legfeljebb borsóméretű jégként hullanak le a földre.

 

forrás: blikk.hu