Üzletek – Szakemberek

My bookmarks Print listing Add Bookmark Save listing in PDF

József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (ÖKO Iskola)

0.00
  1. Home
  2. » József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (ÖKO Iskola)
Cím:
Üröm
Leírás:

A XVIII. század elején Ürömre települt németajkú telepesek alapították 1737-ben a község első tanodáját. Az iskola épülete a mai római katolikus plébánia helyén állt, a katolikus egyház tartotta fenn.

Egy tanteremben egy tanító végezte az oktatást. Az alapismeretekre és hittanra tanította a nebulókat.
A XIX. század elején változás történt az iskola történetében. Ekkor vásárolta meg a területet Habsburg József, Magyarország nádora. Akkor az iskolaépületet lebontották, helyén ortodox parókia épült. A nádor az iskola számára az uradalmi istálló egy részét adta át 1802-ben. Az iskola működését, a tanítók fizetését a nádor fizette. A tanítás a Ratio Educationis alapján német nyelven folyt. Az 1868. évi oktatási törvény szerint 12 éves korig volt kötelező a népiskolai elemi szintű oktatás. A tanulók létszáma 100 körül volt.

A századforduló tájékán már magyar nyelven folyt a tanítás, ami a németajkú lakosságból komoly ellenállást váltott ki. 1945-ig az egy tantermes iskola három tanteremmel bővült. Így négy tanító került az iskolába. Az 1929-es tanévtől gazdasági ismétlő iskola is működött az elemi iskola mellett, ahol a hat osztály elvégzése után a lányok háztartási ismereteket, a fiúk szakmát tanultak. 1946-ban a sváb lakosságot kitelepítették, helyükre Szabolcsból érkeztek új lakók.

1948-ban államosították az iskolát, és bevezették a 8 osztályos általános iskolai képzést. A német nyelv oktatása helyett az orosz nyelv oktatását vezették be kötelező jelleggel. 1970-ig az iskola a falu különböző épületeiben működött, majd felépült 1971-ben egy hat tantermes épület. 1983-ra Üröm és Pilisborosjenő között felépült egy épület, mely a két falu felső tagozatos gyerekeinek oktatását szolgálta. A rendszerváltás idején a két falu közigazgatásilag újból különvált. Ez az oktatásra is hatással volt. Az ürömi iskolások 1993-ban visszaköltöztek a ma is működő épületbe.

Kategória:   
Kapcsolat
Telefon: 06 26 350 165

Send message to listing owner